Ajans News Haber

Cihat TOPRAK: Devam ke
488 Okundu
18 Mayıs 2022 - 22:42

Belediyenin şantajla çalkalandığı bir dönemde görevden alınan Diyarbakır valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili kayyım #MünirKaraloğlu, sloganını
“başım gözüm üstüne ve Keremke” olarak belirlediği belediye, son dönemlerde skandal olaylarla gündem oldu.

Mülkiye Başmüfettişi olarak merkeze çekilen DİYARBAKIR Valisi ve Kayyımı münir karaloğlu, 10 Haziran 2020’de Diyarbakır’a atandı.
karaloğlu’nun kayyım olarak DİYARBAKIR’da görev yaptığı süre içerisinde Büyükşehir Belediyesi, sıkça yolsuzluk, usulsüzlük, keyfi uygulamalar ile yargıya taşınan bir çok hukuk dışı dosyayla anıldı.
İthal bürokrat,
üçlü maaş alma ve daire müdürlerinin kavgaları,
yumruklaşma ile son olarak iki kişinin tutuklanmasıyla son bulan,
Şantaj olayı.
Karaloğlu, Erbil Valisinin kendisini ziyaret ettiği esnasında üzerinde “Kürdistan” yazılı tanıtım klibini hediye olarak aldığına ilişkin resim, hayli gündem olmuştu.

VAN’DA GÖREV YAPARKEN

1964 yılında Rize Çayeli Kaptanpaşa’da doğan Karalaoğlu, ortaokul ve lise tahsilini Rize İmam Hatip Lisesinde tamamladı. 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Karaloğlu, avukatlık stajının ardından 1990 yılında kaymakam adayı olarak mesleğe başladı.
1996-2002 yılları arasında Urfa-Harran, Yozgat-Çekerek, Tokat-Reşadiye’de kaymakamlık yapan Karaloğlu, AKP’nin iktidara geldiği 2002’den sonra yıldızı parladı. Kırklareli Vali Yardımcılığının ardından 2003-2004 yılları arasında İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşaviri (Başbakan Danışmanı) oldu. 10 Haziran 2004 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri olarak görev yapan Karaloğlu, bu görevi sırasında belediye işçilerinin sendikal örgütlenmesini engellemesiyle gündeme geldi.

Karaloğlu’nun Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Sendikası’ndan, Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş’e geçmeleri yönünde baskı uygulayıp, yıldırma politikası izlediği belediye işçileri, 2009 yılında Van’a vali olarak atanınca arkasından teneke çalıp, onu kent meydanında helva dağıtarak uğurlamalarıyla gündem oldular.

DİYARBAKIR’DAKİ TUTUMLARI

10 Haziran 2020’de Diyarbakır’a atanan Karaloğlu’nun yönetiminde yer alan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bir çok yolsuzluk ve usulsüzlükle anılmaya başlandı. Karaloğlu’nun asimilasyon politikasın yansıra,. belediyenin sloganını “Başım gözüm üstüne, Keremke’ olarak belirlemesiyle de çelişkiler içerdi.

İŞÇİ SENDİKASINA GEÇİŞLER

Karaloğlu, baskı, mobbing ve KHK’yle ihraç tehditleriyle belediye çalışanlarına sendika değiştirti. HDP döneminde yüzde 2 üyeye sahip olan Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (BEM-BİR-SEN), Karaloğlu döneminde belediyede salt üye çoğunluğuna ulaştığını ve muhatap yetkili sendika olduğunu duyurdu. TÜM BEL-SEN Diyarbakır Şube Eşbaşkanları Mehmet Candar ve Nihal Yanık’ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi ihraç edilerek, en az 84 belediye işçisinin işine son verildi.

DIŞARIDAN GETİRİLEN MÜDÜRLER

Karaloğlu, belediye ve bazı kamu kuruluşlarının yönetimlerinde sık sık değişikliğe gitti. Karaloğlu merkeze çekilen dönemin Diyarbakır Valisi Kayyım Hasan Basri Güzeloğlu’dan sonra, kendi kadrosunu oluşturmaya başladı. İlk olarak Genel Sekreter Yardımcılığı ile birlikte 8 daire başkanını değiştirdi. Karaloğlu, daha sonra da Antalya, Ordu, Kocaeli, Adana ve Sakarya gibi kentlerden çok sayıda kişiyi belediyenin farklı daire başkanlığına ve birim müdürlüklerinin başına getirdi.

Karaloğlu, DBB Gençlik ve Spor Daire Başkanlığına, daha önce Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde birlikte çalıştığı Mehmet Kesen’i getirdi. lim Yayma Cemiyeti Üsküdar Şube Başkanlığı yapan isimlerden Ali Çelik’i de Kültür ve Sosyal Daire Başkanlığına getirmişti.

KURUCUSU OLDUĞU SENDİKAYA ÜYELİK

Karaloğlu, büyükşehir belediyesi, bağlı kuruluşlar ile şirketlerini de kurucusu olduğu Kocaeli merkezli Yerel Yönetimler Kamu İşverenleri Sendikası’na (YERELSEN) üye yaptı.

KARPUZ İÇİNDEKİ ÇOCUK HEYKELİ

Karaloğlu’nun altında imza attığı ve tepkilere neden olan işlerin başında ise, Diyarbakır Havalimanı mevkiinde bulunan Yonca Kavşağına diktiği “heykeller” oldu. Karaloğlu, karpuz içerisinde yer alan çocuk ve kadayıf tepsisi taşıyan kişi heykellerini, kent sakinlerinin tepkisi üzerine kaldırdı. Alandaki peyzaj çalışmalarıyla birlikte 4 milyon 412 bin TL’ye mal edilen heykellerin yerine koyun otlatan çoban ve bir demirciyi resmeden heykeller dikildi.

MÜDÜRLERİN KAVGAYA TUTUŞMASI

Karaloğlu talimatıyla belediyede görev yapan müdürlüklerin çoğu değiştirildi ve bunlardan yüzde 80’i şehir dışından getirilen isimlerden oluştu. Belediyede farklı dairelerin başına Kocaeli ve Ordu’dan getirilen Ahmet Özkaraaslan ile Sedat İpek bu süreçte rant kavgasına tutuştu.
Özkaraaslan ile İpek, “personel alımlarında” yaşadıkları anlaşmazlık üzerine fiziki kavgaya tutuştu. 2 isim daha sonra görevden el çektirildi.

ULAŞTIRMA DAİRE BAŞKANI
Antalya’dan açık davaları bulunan Hülya Atalay,
Antalya Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Menderes Türel zamanında Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanı görevinde bulunan Hülya Atalay, Muhittin Böcek zamanında görevinden uzaklaştırılmış, Özel Kalem Müdürlüğü emrine verilmişti. Atalay’ın yerine de Nurettin Tonguç atanmıştı. Antalya Valisi Münir Karaloğlu bilindiği gibi Diyarbakır Valisi olarak atandı. Aynı zamanda Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı vekâleten yürüten Karaloğlu, görevini iade için dava açan Hülya Atalay’a kendi sorumluluğundaki belediyede yeni görev verdi. Atalay, Diyarbakır Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı’na atandı. Burda da otobüs işletmelerinde dönen usulsüzlükler nedeniyle ve yönetemediği ulaştırma sorununu çözemediği makamda boşuna işgal ettiği söylenildi.

ŞANTAJ SKANDALINDA TUTUKLAMA

Adı yolsuzluklarla anılan ve Vali Hasan Basri Güzeloğlu tarafından görevden alınan ve Karaloğlu’nun göreve gelmesiyle yeniden DBB Genel Sekreter Yardımcılığı görevine getirilen Ercan Bircan ise, DBB Gençlik ve Spor Daire Başkanı Mehmet Kesen’in yaptığı şikayet üzerine tutuklandı. Suçu işleyen kesen’e birşey olmadı.
Tutuklama gerekçesinde, “Kesen’e ait uygunsuz görüntüleri paylaşmakla şantaj yaptığı” iddiaları yer aldı.

Şantaj skandalıyla ilgili soruşturma devam ederken, bir süredir izinde olan Mehmet Kesen’in görevine de birkaç gün önce yine kayyım Karaloğlu tarafından son verildi. Kesen’in Kocaeli’ndeki görevine geri döndüğü öğrenildi.

İTHAL MÜDÜRLERE ÇİFTE MAAŞ

Kayyımın ithal ettiği bürokratlar, kente gelmeden önceki görevlerinde 5 ile 7 bin arası değişen ücret alırken, belediyede atandıktan sonra 26 bin 500 TL ücretle çalıştıkları da bu süreçte ortaya çıkıp, tartışma konusu olmuştu.

İHALELERİ YANDAŞA VERDİ

Karaloğlu, ithal müdürleri kente getirmenin yanı sıra ihaleleri de kent dışındaki şirketlere vermesiyle gündem oldu. Kentte aynı işi yapacak onlarca şirket olmasına rağmen maliyeti özellikle hizmet alımı işleri, pazarlık usulüyle Bolu ve Kocaeli merkezli şirketlere verdiği için eleştirilere konu edildi.

ATIK TESİS VE LOJİSTİK MERKEZİ

Karaloğlu döneminde şaibe yapılan ihaleler arasında iki büyük ihale de bulunuyor. Yap-İşlet ve Devret Modeliyle tek bir firmaya verilen ve 20 milyon lira değerinde olduğu ifade edilen Entegre Katı Atık Tesisi yapım ihalesi, soruşturmalık oldu. Yolsuzluk yapıldığı ve ihalede rekabet ortamının yaratılmadığı, bir başka firmanın da şikayet etmesi üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başattı.
Soruşturma kapsamında Büyükşehir belediyesi Genel Sekreteri başta olmak üzere bir çok yetkilinin ifadesine başvuruldu.

8 ARAÇ GERİ ÇEKİLDİ

“İhaleye fesat karıştığı ve yolsuzluk” yapıldığı yönündeki soruşturmanın başlatılması üzerine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Valilik tarafından, Diyarbakır Cumhuriyet başsavcılığına tahsis edilen 8 araç, geri çekildi. Açılan soruşturmaya misilleme yapan Büyükşehir belediyesinin bu tavrı üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Adalet Bakanlığından izin alarak, araç kiralama hizmetinde bulundu.

LOJİSTİK MERKEZİ DE TEK KİŞİYE

Diyarbakır için büyük öneme sahip olan Lojistik Merkezi’nin yapım ihalesi de, Karaloğlu tarafından imza altına alındı. Tek bir firmanın katılım gösterdiği ihalenin söz konusu firmaya verilmesi Diyarbakır’daki sanayici ve yatırımcı kesimde, tepkiye yol açarken, arazi takasına gidilmesinde hukuku sorun olduğu ifade edildi

Kaynak: söz gazetesi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne atanan ilk kayyım Cumali Atilla, birlikte çalışacağı bürokratları başka illerden getirtmişti. Bu geleneği, Selçuk Mızraklı’nın yerine kayyım olarak atanan Vali Hasan Basri Güzeloğlu da sürdürdü. Güzeloğlu’nun yerine atanan Münir Karaloğlu da geleneği bozmayarak şehir dışından bürokrat getirtti.

Diyarbakırlılar kayyım atamaları kadar ‘ithal’ bürokratlara da tepkili. Ancak kayyımlar, ithal ettikleri bürokratlara ek görevler vererek 2-3 maaş almalarını sağladı. Diyarbakır dışından getirilen bürokratlar, belediyeye bağlı Personel A.Ş., MED A.Ş., Diyargaz yönetim kurulu üyeliği ve DBB encümen üyeliğine getirilerek 30 bin civarında maaş alıyorlar.

AK PARTİLİLER DE TEPKİLİ

Diyarbakır’da yayınlanan Tigris gazetesinin haberine göre Büyükşehir Belediyesi’nin hemen bütün daire başkanları kent dışından getirildi. Görev yaptıkları yerlerde 5-7,5 TL arası maaş alan daire başkanları Diyarbakır’a geldikten sonra birkaç görev aldıkları ve yönetim kurulu üyeliğine getirildikleri için 20 ila 30 bin TL arasında maaşlar almaya başladı. Daire başkanlıklarına İstanbul, Kocaeli, Antalya, Muş illerinden getirilen bürokratların bazılarının eş ve çocuklarına da belediyeye ait şirketlerde iş imkânları sağlandı. Daire başkanlıklarında hiçbir Diyarbakırlı bürokratın olmadığı gözlenirken, Diyarbakırlılar, durumu AK Parti il teşkilatının ve milletvekillerinin bu konuda etkin olamadığı ve devre dışı kaldığı kanaatinde.

ÇİFT MAAŞLI BÜROKRATLAR

Birden fazla kurumdan maaş alan bürokratların yeni ve ek görevleri ise şöyle sıralandı:

  • Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nden getirilen Ayhan Kardan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri olarak görev yapıyor. Ek görevleri Büyükşehir Belediyesine bağlı MED A.Ş Yönetim Kurulu üyesi-DBB encümen üyesi. Maaş 15000+ek görevler 6500-5000 =26.500 TL
  • Mersin Üniversitesi Araştırmacısı olan Vedat Güngör’ün yeni görevi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı. Ek görevleri, MED A.Ş yönetim kurul üyesi. 13.000+6.500=19.500 TL
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde şef olarak çalışan Ali Yücel’in yeni görevi İnsan Kaynakları Daire Başkanı, Yazı Kararlar Daire Başkan vekili, Personel Aş. Yönetim Kurulu üyesi ve GABB Genel Sekreter vekili. 12.000+3.500=15.500 TL
  • Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde memur olarak çalışan Hülya Atalay’ın şimdiki görevi Ulaşım Daire Başkanı, MED A.Ş Yönetim Kurulu üyesi. 12000+6500=18.500 TL
  • Defterdar yardımcılığı görevi yapan Zeki Karahan’ın şimdiki görevi Mali Hizmetler Daire Başkanı, MED A.Ş yönetim kurulu üyesi, DBB encümen üyesi. 12.000+6.500+5.000=23.500 TL
  • Ordu Büyükşehir Belediyesi’nde şube müdürü olan Sedat İpek’in yeni görevi Destek Hizmetleri Daire Başkanı. Aldığı maaş-12.000 TL
  • Ticaret İl Müdürlüğünden getirilen Hayrettin Bahçıvancı’nın yeni görevi Kaynak Geliştirme Daire Başkanı, Diyargaz Yönetim Kurulu üyesi. 12.000+4.500=16.500 TL
  • Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden getirilen Mehmet Kesen’in yeni görevi Gençlik Spor Daire Başkanı, Personel A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi. 12.000+3.500=15.500 TL
  • Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden getirilen Ahmet Özkaraaslan’ın yeni görevi Park ve Bahçeler Daire Başkanı, MED A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi. 12.000+6.500=18.500 TL
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden tekniker olarak getirilen Aslan Demirkıran’ın yeni görevi Fen İşleri Daire Başkanı. 12.000 TL
  • İstanbul Üsküdar Belediyesi’nde memur olarak çalışan Ali Çelik’in yeni görevi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı, Personel A.Ş yönetim Kurulu Üyesi. 12.000+3.500=15.500 TL
  • Antalya Valiliği Basın Müdürlüğü’nden getirilen Ramazan Kızılkaya’nın yeni görevi Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı. 12.000 TL
  • Adana İl Çevre Müdürlüğü’nde Şube Müdürü olan Necim Şeyban’ın yeni görevi Çevre Koruma Daire Başkanı, Personel A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi. 12000+3500=15.500 TL
  • Muş Çevre İl Müdürlüğü’nde mimar olan Mehmet Karaaslan’ın yeni görevi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı, DBB Encümen Üyesi. 12000+5000=17.000 TL
  • Memur olmayan ve Büyükşehir Belediyesi’nde odası bulunmayan Somut Strateji Danışmanlık A.Ş’nin sahibi Ahmet Turan Koçer’in yeni görevi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı. 10.500 TL
  • Maaşını Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden alan Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Bingöl’ün yeni görevi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı, MED A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi. 1.500+6.500=8.000 TL

KAYYIM KARALOĞLU KAÇ YERDEN MAAŞ ALIYOR?

Bu arada Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin ilk kayyımı olan Cumali Atilla’nın sadece Vali Yardımcılığı ve kayyımlık maaşı aldığı öğrenildi. Atilla’dan sonra gelen Hasan Basri Güzeloğlu’nun ise Vali, kayyımlık, DİSKİ ve MED AŞ Yönetim Kurulu Başkanlığı olmak üzere 4 ayrı yerden maaş aldığı kaydedildi.
19 Ağustos 2019’da atanan Vali ve kayyım Münir Karaloğlu’nun da 4 ayrı yerden maaş alıp almadığı ise merak konusu.

(Kaynak duvar)

¨Cihat TOPRAK

PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.