Ajans News Haber

A. Kadri özyıldız: Kaybolan iş ahlakı
471 Okundu
04 Ocak 2022 - 21:45

Slm dostlarım …
Kaybolan iş ahlakı..
Yitirilen toplumsal ahlak..
Yok olan güven duygusu..
Hoş görülen kabahatler..
Hulasa kültürel değerlerin kaybı …toplumda kurbağa sendromu adıyla bilinen bir gerçeği hatırlattı..
Neymiş bakalım bu KURBAĞA SENDROMU..
Bir kurbağayı kaynayan bir suyun içine atarsanız, kurbağa kendini dışarı atar. Çünkü doğal olarak canı yanacaktır. Ama aynı kurbağayı soğuk suya koyar sonra da suyu yavaş yavaş ısıtırsak, kurbağa buna duyarsız kalacaktır.
Suyu alttan yavaş ısıttığınızda sıcaklık yükselirken kurbağa hiçbir şey yapmayacak ve su kaynayana kadar kurbağa çoktan ölmüş olur. Kurbağalar, içinde bulundukları “değişim”i algılayamadıkları için haşlanarak can verirler.
Modern toplumların modern insanlarında benzer durumlar söz konusudur. Halbuki suyun ısısının geldiği dereceyi anladığımızda işi işten geçmiştir. Toplumsal ve bireysel yaşamını etkileyen bazı şeyler yavaşça değişir, çoğu kimse de bunu fark etmez.
Haşlanan kurbağa sendromunun toplum bilimi açısından tartışma götürmeyecek kadar gerçek olduğu, geçmişten günümüze çeşitli deneyimlerle açık şekilde ortadadır.
Haşlanan kurbağa kavramının temel dayanağı olan iddia, kurbağanın kaynayan suya atıldığında dışarı zıplayacağı; fakat soğuk suya konulup yavaşça ısıtıldığında neler olduğunu fark edemeyip yavaşça kaynayarak öleceğidir.
Bu durum, genellikle insanların yavaşça gerçekleşen değişikliklere nasıl tepkisiz kaldığını göstermek için mecazi anlamda kullanılır. Bu kavram, genellikle mecazi bağlamda ve insanların aşamalı değişikliklere karşı uyanık olması gerektiği, aksi halde nihayetinde istenmeyen bazı karşılaşabilecekleri mesajıyla anlatılır.
Hikâye, küçük bir adımın tetikleyeceği durumların en sonunda önemli sonuçlara yol açabileceğine ilişkin tartışmaları (kaygan zemin tartışmaları) desteklemek için anlatılabilir. Aynı zamanda, ekonomi ve iş alanındaki değişikliklerin kabul edilebilmesi için yavaşça gerçekleşmesi gerektiğini belirtmek için de kullanılır. “Haşlanan kurbağa sendromu” ifadesi, bazen bu mecazi anlamları kısaca ifade etmek için kullanılır…
Farkına varmadan kaybettiğimiz değerlere en iyi örnek diye düşünüyorum slm ve sevgilerimle ..aziz kadri özyıldız

Aziz Kadri Özyıldız

PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.