Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2026 yılının ikinci ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan rakamlar piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşirken, bağımsız araştırma grubu ENAG ve İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) verileriyle olan fark dikkat çekmeye devam ediyor. İşte 2026 Şubat ayı enflasyon tablosu ve detayları: Şubat ayı itibarıyla resmi veriler ile bağımsız kuruluşların verileri…
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2026 yılının ikinci ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan rakamlar piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşirken, bağımsız araştırma grubu ENAG ve İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) verileriyle olan fark dikkat çekmeye devam ediyor.
İşte 2026 Şubat ayı enflasyon tablosu ve detayları:
Şubat ayı itibarıyla resmi veriler ile bağımsız kuruluşların verileri arasındaki makas şu şekilde oluştu:
| Kuruluş | Aylık Enflasyon (%) | Yıllık Enflasyon (%) |
| TÜİK (Resmi) | %2,96 | %31,53 |
| İTO (İstanbul Perakende) | %3,85 | %37,88 |
| ENAG (Bağımsız Araştırma) | %4,01 | %54,14 |
TÜİK verilerine göre TÜFE, Şubat ayında bir önceki aya göre %2,96 oranında arttı. Ocak ayında kaydedilen %4,84’lük yüksek seyrin ardından gelen bu veri, dezenflasyon sürecinde kısa süreli bir soluklanma olarak yorumlandı. Ekonomistlerin genel beklentisi aylık artışın %2,87 seviyesinde kalacağı yönündeydi. Yıllık bazda ise enflasyon, Ocak ayındaki %30,65 seviyesinden %31,53’e yükseldi.
Harcama Gruplarında Öne Çıkanlar:
Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), kendi hesaplamalarına göre Şubat ayında fiyat artışlarının TÜİK’in üzerinde, %4,01 oranında gerçekleştiğini duyurdu. ENAG’a göre yıllık enflasyon ise %54,14 seviyesine ulaştı.
Öte yandan, “öncü veri” kabul edilen İTO İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi de İstanbul’da perakende fiyatların aylık %3,85 arttığını göstermişti. İTO verilerinde özellikle gıda grubundaki %6,87’lik aylık artış, vatandaşın mutfak masrafındaki baskının sürdüğünü kanıtlar nitelikte.
Ekonomistlerin 2026 yıl sonu için enflasyon beklentileri, Şubat ayı itibarıyla ortalama %24,16 olarak revize edildi. Piyasa katılımcıları, Mart ayından itibaren yıllık enflasyonun yeniden düşüş eğilimine girmesini ve yılın ikinci yarısında baz etkisiyle birlikte dezenflasyon sürecinin ivme kazanmasını öngörüyor.
Merkez Bankası’nın (TCMB) 12 Mart’taki toplantısında ise politika faizinde sembolik bir indirim yapıp yapmayacağı piyasaların ana gündem maddesi olmaya devam ediyor.
Akrep ve Yılanın Geçemediği Eşik: Diyarbakır Surları’nın Görünmez Zırhı
Stratejik Analiz: Yeni Dünya Düzeni Ve Büyük Ayıklanma
İsrail’in Hedefli Suikast Stratejisi: Başarının Arkasındaki Dinamikler
İRAN İSRAİL’İ GECE VURACAK: GÖRÜNMEZ TEKNOLOJİ VE KÜRESEL SOKAK SAVAŞLARI!
Diyarbakır Surları Neden Kalkan Balığı Şeklinde?
Yorum Yap