Son Dakika
--:--:--
YEREL HABERLER

“Yargıtay Tadında Karar: Düğün Takısını İade Etmeyene İcra Takibi”

Kayseri’de bir vatandaş, akrabasının düğününde taktığı çeyrek altının kendi düğününde karşılığını bulamaması üzerine hukuk mücadelesi başlattı. İcra takibi yoluyla altının güncel bedelini tahsil eden vatandaş, “takı hukuku” konusunda yeni bir…

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
“Yargıtay Tadında Karar: Düğün Takısını İade Etmeyene İcra Takibi”

Kayseri’de bir vatandaş, akrabasının düğününde taktığı çeyrek altının kendi düğününde karşılığını bulamaması üzerine hukuk mücadelesi başlattı. İcra takibi yoluyla altının güncel bedelini tahsil eden vatandaş, “takı hukuku” konusunda yeni bir tartışma başlattı.

Türk geleneklerinde “borç” veya “hediye” olarak görülen düğün takıları, bu kez mahkemelik oldu. Kayseri’de yaşayan bir vatandaş, yıllar önce bir yakınının düğününe katılarak çeyrek altın taktı. Ancak kendi düğün töreni geldiğinde, söz konusu akrabasının ne düğüne katıldığını ne de bir takı gönderdiğini fark etti.

“İade Edilmeyen Takı Borçtur”

Durumu kişisel bir meseleden hukuki bir sürece taşıyan vatandaş, takılan altının aslında bir “karşılıklılık esasına dayalı hibe” olduğunu savunarak Kayseri Genel İcra Dairesi üzerinden icra takibi başlattı. İcra ödeme emrinde, geçmişte takılan altının güncel piyasa değeri üzerinden iadesi talep edildi.

İtiraz Edilmeyince Karar Kesinleşti

Hukuki süreçte dikkat çeken en önemli detay ise karşı tarafın hamlesi oldu. İcra takibi kendisine tebliğ edilen akraba, yasal süresi içinde takibe itiraz etmeyince borç kesinleşmiş oldu. Bu durum sonucunda icra dairesi, altının bedelini borçludan tahsil ederek hak sahibine ödedi.

Hukukçular Ne Diyoz?

Uzmanlar, düğünlerde takılan takıların hukuki niteliği konusunda iki farklı görüşe sahip:

  • Hibe (Bağış): Bir kısım hukukçu, takının bir hediye olduğunu ve geri istenemeyeceğini savunuyor.
  • Örf ve Adet Hukuku: Diğer bir görüşe göre ise takılar, “iade edilmek üzere” verilen birer sosyal borç niteliği taşıyor.

Bu olayda icra takibinin başarıyla sonuçlanmasının temel nedeni, borçlunun ödeme emrine itiraz etmemesi olarak görülüyor. Eğer itiraz edilseydi, konu sulh hukuk mahkemesine taşınacak ve “takının hibe mi yoksa borç mu olduğu” tartışılacaktı.

Yorum Yap

Benzer Haberler

Tümü
133 Yıllık Vasiyet Diyarbakır’da Hayat Buldu: Hastalara ve Yakınlarına İkram
133 Yıllık Vasiyet Diyarbakır’da Hayat Buldu: Hastalara ve Yakınlarına İkram
11 Saatlik Yüz Gerdirme Ameliyatı Sonrası Şüpheli Ölüm
11 Saatlik Yüz Gerdirme Ameliyatı Sonrası Şüpheli Ölüm
Tatvanlı Muhtar Yeni Doğan Oğluna “Filistin” Adını Verdi
Tatvanlı Muhtar Yeni Doğan Oğluna “Filistin” Adını Verdi
Şanlıurfa’da  Tartıştığı Annesi ve Ablasını Öldürdü, 11 Yaşındaki Kardeşini Ağır Yaraladı
Şanlıurfa’da Tartıştığı Annesi ve Ablasını Öldürdü, 11 Yaşındaki Kardeşini Ağır Yaraladı
İzmir’de KYK Yurdunda Şüpheli Ölüm: Üniversite Öğrencisi Ezgi Çetin Hayatını Kaybetti
İzmir’de KYK Yurdunda Şüpheli Ölüm: Üniversite Öğrencisi Ezgi Çetin Hayatını Kaybetti
Nevşehir’de Vali Kök, Saldırıya Uğrayan S.E.’yi Hastanede Ziyaret Etti
Nevşehir’de Vali Kök, Saldırıya Uğrayan S.E.’yi Hastanede Ziyaret Etti
© 2026 Ajans News. Tüm Hakları Saklıdır. ajansnews.com.tr üzerinde yayımlanan özel haber, röportaj, analiz, fotoğraf ve video içeriklerinin tüm yayın hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeden ve ilgili habere aktif link verilmeden kopyalanması, dağıtılması veya farklı mecralarda yayımlanması kesinlikle yasaktır. Sitemiz 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi yasasına uygun olarak yayın yapmaktadır. Sitemizde yer alan harici bağlantıların sorumluluğu ilgili kaynaklara aittir.