ABD Başkanı Donald Trump, şubat ayından bu yana devam eden ABD-İran savaşını sonlandırabilecek tarihi bir Mutabakat Zaptı (MoU) üzerinde büyük ölçüde uzlaşmaya varıldığını açıkladı. Sosyal medya platformu Truth Social üzerinden bir açıklama yapan Trump, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda bölge lideriyle Oval Ofis’ten kritik bir telefon trafiği yürüttüğünü belirtti. Anlaşmanın…
ABD Başkanı Donald Trump, şubat ayından bu yana devam eden ABD-İran savaşını sonlandırabilecek tarihi bir Mutabakat Zaptı (MoU) üzerinde büyük ölçüde uzlaşmaya varıldığını açıkladı. Sosyal medya platformu Truth Social üzerinden bir açıklama yapan Trump, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda bölge lideriyle Oval Ofis’ten kritik bir telefon trafiği yürüttüğünü belirtti. Anlaşmanın en dikkat çekici maddesi ise küresel enerji piyasalarını kilitleyen Hürmüz Boğazı’nın yeniden ticarete açılacak olması.
Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile de görüşerek son detayları ele aldıklarını ve tarihi anlaşmanın kısa süre içinde resmen ilan edileceğini duyurdu.
2025 yılı boyunca tırmanan nükleer gerilim, bölgesel vekil çatışmaları ve karşılıklı yaptırımların ardından, Şubat 2026‘da ABD ve İsrail’in İran’a yönelik başlattığı askeri operasyonlar bölgeyi topyekûn bir savaşa sürükledi.
Haziran 2025’te İran’ın nükleer tesisleri olan Natanz, Fordow ve İsfahan’a düzenlenen hava saldırıları kırılma noktası olmuştu. Savaşın başlamasıyla birlikte İran, küresel petrol ticaretinin yaklaşık %20’sinin geçtiği en kritik lojistik hat olan Hürmüz Boğazı’nı tamamen bloke etti. ABD ise buna misilleme olarak İran limanlarına deniz ablukası uyguladı. Nisan ayında Pakistan, Türkiye ve Katar’ın arabuluculuğuyla geçici ateşkesler ilan edilse de kalıcı barış formülü bugüne kadar sağlanamamıştı.
Yaklaşık 4 aydır süren çatışmalar, modern dönemin en ağır ekonomik ve askeri krizlerinden birine yol açtı. Savaşın bilançosu şu ana kadar şu şekilde netleşti:
Uluslararası basına sızan ve tarafların üzerinde uzlaştığı belirtilen taslak metne göre anlaşmanın temel sacayakları şunlar:
| Konu Başlığı | Öngörülen Anlaşma Şartı |
| Ateşkes & Savaşın Sonu | Savaşın resmi olarak sona erdiğinin ilanı ve 60 günlük ateşkes uzatması. |
| Hürmüz Boğazı | Boğazın herhangi bir geçiş ücreti (toll) olmaksızın uluslararası gemi trafiğine açılması. |
| Nükleer Program | İran’ın elindeki yüksek derecede zenginleştirilmiş uranyum stokundan (yaklaşık 400 kg) vazgeçmesi ve 30-60 gün içinde yeni nükleer denetim mekanizmasının müzakere edilmesi. |
| Ekonomik Geri Dönüş | ABD ablukasının kalkması, İran’ın yeniden serbestçe petrol satabilmesi ve yurt dışında dondurulan 25 milyar dolarlık İran varlığının serbest bırakılması. |
Trump’ın “Hürmüz Boğazı açılacak” yönündeki kesin ifadelerine karşılık, İran kanadından temkinli ve egemenlik vurgusu yapan açıklamalar geldi. İran Devrim Muhafızları Ordusu’na yakınlığıyla bilinen yarı resmi Fars Haber Ajansı, olası bir anlaşmada bile boğazın yönetiminin tamamen Tahran’da kalacağını duyurdu. Yapılan açıklamada, “Boğazın yönetimi, rotanın, zamanın ve geçiş yöntemlerinin belirlenmesi ile izinlerin verilmesi İran İslam Cumhuriyeti’nin tekelinde ve takdirinde olmaya devam edecektir” denilerek kırmızı çizgi çekildi.
Arabuluculuk rolünü üstlenen Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ise Trump’ı tebrik ederek, nihai imzalar öncesinde iki tarafı çok yakın bir zamanda Pakistan’da ağırlamayı ümit ettiklerini belirtti.
Yorum Yap