ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta İran’a yönelik başlattığı askeri harekat 14. gününe girerken, Başkan Donald Trump sosyal medya üzerinden yeni ve sert tehditlerde bulundu. Tahran yönetimini “deli pislikler” olarak niteleyen Trump, İran’ın askeri gücünün büyük ölçüde yok edildiğini öne sürdü. WASHINGTON / TAHRAN – Orta Doğu’da 28 Şubat sabahı başlayan ve bölgeyi ateş çemberine çeviren…
ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta İran’a yönelik başlattığı askeri harekat 14. gününe girerken, Başkan Donald Trump sosyal medya üzerinden yeni ve sert tehditlerde bulundu. Tahran yönetimini “deli pislikler” olarak niteleyen Trump, İran’ın askeri gücünün büyük ölçüde yok edildiğini öne sürdü.
WASHINGTON / TAHRAN – Orta Doğu’da 28 Şubat sabahı başlayan ve bölgeyi ateş çemberine çeviren ABD-İsrail ortak operasyonu sürerken, ABD Başkanı Donald Trump’tan İran’ın yeni liderliğine yönelik ağır ifadeler geldi. Sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Trump, İran’ın hava ve deniz kuvvetlerinin imha edildiği iddiasını yineleyerek, saldırıların şiddetinin artacağı mesajını verdi.
Trump, paylaşımında ABD ordusunun teknolojik üstünlüğüne ve mühimmat kapasitesine vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı:
“Eşi benzeri görülmemiş bir silah gücümüz, sınırsız mühimmatımız ve bolca zamanımız var. Bugün bu deli pisliklerin başına neler geleceğini izleyin.”
Başkan Trump, Tahran’ın elinde kalan füzelerin, insansız hava araçlarının (İHA) ve diğer askeri araçların imha sürecinin kararlılıkla devam ettiğini bildirdi.
Fox News kanalına verdiği mülakatta, operasyonun ilk günlerinde hayatını kaybeden Ayetullah Ali Hamaney’in yerine geçen oğlu Mücteba Hamaney hakkında da konuşan Trump, yeni liderin fiziksel durumuyla ilgili iddialarda bulundu. Trump, “Bence hasar görmüş durumda ama muhtemelen bir şekilde hayatta” diyerek, Mücteba Hamaney’in saldırılarda yaralandığına dair istihbaratları işaret etti.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi ise daha önce yaptığı açıklamada, yeni liderin durumuyla ilgili sorulan soruya, “Yaralı ama iyi” yanıtını vererek yaralanma iddialarını doğrulamıştı.
Bölgedeki deniz trafiği ve enerji güvenliği konusunda da iddialı konuşan Trump, Hürmüz Boğazı’ndan geçiş yapmaya çalışan ticari gemilere seslenerek, “Korkulacak bir şey yok. Bir donanmaları yok, tüm gemilerini de batırdık” dedi. Trump, uluslararası toplumun İran’ın deniz gücünden çekinmemesi gerektiğini savundu.
28 Şubat’ta nükleer müzakereler devam ederken başlayan askeri harekat, bölge ülkelerini de içine alan büyük bir çatışmaya dönüştü. İran, saldırılara karşılık olarak İsrail’in yanı sıra ABD üslerinin bulunduğu Katar, BAE ve Bahreyn’deki hedefleri vurdu.
İranlı yetkililerin paylaştığı son verilere göre, 14 gündür devam eden ABD-İsrail saldırılarında:
Operasyonun ilk aşamasında dini lider Ali Hamaney’in yanı sıra çok sayıda üst düzey askeri ve siyasi yetkilinin öldürülmesi, İran yönetim kademesinde büyük bir boşluk yaratmış, bu boşluk hızlı bir şekilde Mücteba Hamaney’in liderliğe getirilmesiyle doldurulmaya çalışılmıştı. Bölgedeki çatışmaların nereye evrileceği, Trump’ın “bugün izleyin” dediği yeni hamlelerle netlik kazanacak.
Bukalemun Stratejisi: Hasan Sabbah’tan MOSSAD’a Gizli Tarih
Diyarbakır’ın Yeraltı Dehlizleri ve El-Cezeri’nin Saklı Mirası
Doç. Dr. Mustafa Uğurlu Arslan’ın “Diyarbakır’da Edebî Muhitler” Eseriyle Yeniden Okumak – II
Diyarbakır’ın Gizli Hazinesi: Kırklar Meclisi ve Kedilerin Şahitliği
İran Devrimi’nin Kanlı Arşivi: Sine Havaalanı Katliamı ve Saklanan Gerçekler
Yorum Yap