Son Dakika !
--:--:--

Türk Tarihçiliğinin Acı Kaybı: Prof. Dr. İlber Ortaylı Vefat Etti

Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen tarihçilerinden Prof. Dr. İlber Ortaylı, 78 yaşında hayata gözlerini yumdu. Bir süredir Koç Üniversitesi Hastanesi’nde yoğun bakımda tedavi gören Ortaylı’nın vefatı, tüm Türkiye’de derin bir üzüntüyle karşılandı. Türkiye’nin en önemli entelektüellerinden, tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, tedavi gördüğü hastanede bugün (13 Mart 2026) yaşamını yitirdi. Sağlık durumu son…

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Türk Tarihçiliğinin Acı Kaybı: Prof. Dr. İlber Ortaylı Vefat Etti

Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen tarihçilerinden Prof. Dr. İlber Ortaylı, 78 yaşında hayata gözlerini yumdu. Bir süredir Koç Üniversitesi Hastanesi’nde yoğun bakımda tedavi gören Ortaylı’nın vefatı, tüm Türkiye’de derin bir üzüntüyle karşılandı.

Türkiye’nin en önemli entelektüellerinden, tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, tedavi gördüğü hastanede bugün (13 Mart 2026) yaşamını yitirdi. Sağlık durumu son günlerde ağırlaşan ve dün entübe edilen usta hocadan gelen acı haberi, Sağlık Bakanı ve yakın çevresi doğruladı.

Tedavi Süreci ve Sağlık Sorunları

Ocak ayında geçirdiği prostat ameliyatının ardından komplikasyonlar yaşayan Ortaylı, diyabet ve böbrek yetmezliği gibi kronik rahatsızlıklarla da mücadele ediyordu. Haftada üç gün diyalize giren usta tarihçinin bağışıklık sisteminin zayıfladığı, son bir haftadır ise Koç Üniversitesi Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesinde müşahede altında tutulduğu biliniyordu.

“Türkiye Büyük Bir Değerini Yitirdi”

Vefat haberinin ardından taziye mesajları art arda gelmeye başladı. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada; “Türkiye büyük bir değerini, bir tarih dâhisini yitirdi. Ülkemizin yetiştirdiği en müstesna değerlerden Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın vefatını derin bir üzüntüyle öğrendim. Mekânı cennet olsun,” ifadelerini kullandı.

İlber Ortaylı’nın Ardından: Bir Çağın Hafızası

21 Mayıs 1947’de Avusturya’da bir göçmen kampında dünyaya gelen İlber Ortaylı, sadece bir akademisyen değil, Türk toplumuna tarihi sevdiren bir rehberdi.

  • Eğitim Hayatı: Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nden mezun oldu. Chicago Üniversitesi’nde Halil İnalcık ile çalıştı.
  • Kariyeri: Uzun yıllar Topkapı Sarayı Müzesi Başkanlığı yaptı. Galatasaray, Bilkent ve pek çok uluslararası üniversitede dersler verdi.
  • Eserleri: “İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı”, “Türklerin Tarihi” ve “Gazi Mustafa Kemal Atatürk” gibi onlarca kaynak esere imza attı.
  • Mirası: Çok sayıda dil bilmesi, keskin zekası ve “cehaletle” olan mücadelesiyle hafızalara kazındı.

“Tarih bilmeyen, pusulasız gemi gibidir; nereye gideceğini değil, nerede battığını bile anlamaz.” — İlber Ortaylı

Yorum Yap

Benzer Haberler
Uçuşlarda Yeni Dönem: Powerbank Kullanımına Sıkı Denetim Geldi!
Uçuşlarda Yeni Dönem: Powerbank Kullanımına Sıkı Denetim Geldi!
Gülistan Doku Soruşturması: Eski Vali ve Oğlunun Da Aralarında Olduğu 12 Kişi Tutuklu
Gülistan Doku Soruşturması: Eski Vali ve Oğlunun Da Aralarında Olduğu 12 Kişi Tutuklu
Süleyman Soylu’dan Gülistan Doku Açıklaması: “Koordineli Bir İftira Kampanyası”
Süleyman Soylu’dan Gülistan Doku Açıklaması: “Koordineli Bir İftira Kampanyası”
Bingöl’de 4.4 büyüklüğünde korkutan deprem!
Bingöl’de 4.4 büyüklüğünde korkutan deprem!
Rothschild ve Rockefeller Zerzevan’da Ne Arıyor?
Rothschild ve Rockefeller Zerzevan’da Ne Arıyor?
Gemlik Kaymakamlığı’ndan 7 Günlük Yasak: İlçeye Girişler Kontrol Altında
Gemlik Kaymakamlığı’ndan 7 Günlük Yasak: İlçeye Girişler Kontrol Altında
Ajans News