Diyarbakır’da UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan tarihi surların İçkale bölümünde yürütülen restorasyon çalışmaları, yağışların ardından su sızıntılarına yol açtığı gerekçesiyle tartışma konusu oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda…
Diyarbakır’da UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan tarihi surların İçkale bölümünde yürütülen restorasyon çalışmaları, yağışların ardından su sızıntılarına yol açtığı gerekçesiyle tartışma konusu oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda işletmelere kiralanan burçlarda su baskınları yaşandığı belirtilirken, girişimciler restorasyondaki hatalı malzeme ve drenaj eksikliği iddialarını gündeme getirdi.
UNESCO tescilli Diyarbakır Surları’nın İçkale mevkiinde yer alan ve kültürel faaliyetler ile turizme kazandırılması amacıyla özel işletmelere tahsis edilen tarihi burçlar, son dönemde yaşanan fiziki aksaklıklarla gündemde. Tarihi canlandırmak ve yerel ekonomiyi desteklemek amacıyla kiralanan alanlarda yağmur suyunun içeri sızması, hem yapı güvenliği hem de işletmecilerin faaliyetleri açısından endişe yaratıyor.
Hatalı Dolgu ve Drenaj İddiası
Bölgede faaliyet gösteren işletmeciler ve teknik uzmanların dile getirdiği iddialara göre; restorasyon sürecinde kullanılan derz dolgu malzemeleri ile drenaj kanallarındaki uygulama yetersizlikleri, burçların tavan ve duvarlarından içeri yoğun su girmesine neden oluyor. Yağışlı havalarda mekanların zemininde su birikintileri oluştuğu, sergilenen ürün ve ekipmanların zarar gördüğü öne sürülüyor.
Her yağışın ardından iş yerlerinin geçici olarak hizmete kapandığını belirten esnaf, ortaya çıkan zararın karşılanması ve yapısal sorunun kalıcı şekilde giderilmesi çağrısında bulunuyor.
“Muhatap Bulamıyoruz”
İçkale’deki burçlarda faaliyet gösteren girişimciler, yaşanan aksaklıklar karşısında doğrudan bir muhatap bulamamaktan şikayetçi. Kiracı sıfatıyla yasal yükümlülüklerini yerine getirdiklerini belirten esnaf temsilcileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu arasındaki yetki paylaşımının süreçte belirsizlik yarattığını ifade ediyor.
İşletmeciler, sorun çözülmeden kiralamaların sürdürülmesinin mağduriyeti artırdığını vurgulayarak drenaj altyapısının acilen denetlenmesini ve revize edilmesini talep ediyor.
Uzmanlar Acil Denetim Çağrısında Bulunuyor
Binlerce yıllık tarihi geçmişe sahip yapıların korunmasında kullanılan tekniklerin özgün dokuya uygun olması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, tarihi surlardaki su sızıntılarının uzun vadede harç kaybı ve statik zayıflamalara yol açabileceğini belirtiyor. Konuya ilişkin yetkili kurumlardan konunun araştırılmasına veya teknik inceleme başlatıldığına dair henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Haber: Cihat TOPRAK
| # | Takım | O | AV | P |
|---|---|---|---|---|
| 1 | Galatasaray | 10 | +11 | 25 |
| 2 | Amed SFK | 10 | +14 | 23 |
| 3 | Trabzonspor | 10 | +16 | 22 |
| 4 | Beşiktaş | 10 | +8 | 19 |
| 5 | Kasımpaşa | 10 | +4 | 17 |
| 6 | Fenerbahçe | 10 | +14 | 16 |
| 7 | Arca Çorum FK | 10 | +5 | 16 |
| 8 | Kocaelispor | 10 | +2 | 16 |
| 9 | Göztepe | 10 | +4 | 15 |
| 10 | İstanbul Başakşehir FK | 10 | +1 | 14 |
| 11 | Erzurumspor FK | 10 | -6 | 14 |
| 12 | Corendon Alanyaspor | 9 | -2 | 12 |
| 13 | Çaykur Rizespor | 10 | -4 | 11 |
| 14 | Tümosan Konyaspor | 10 | -7 | 8 |
| 15 | Gaziantep FK | 10 | -8 | 8 |
| 16 | Gençlerbirliği | 9 | -11 | 8 |
| 17 | Samsunspor | 10 | -16 | 4 |
| 18 | Eyüpspor | 10 | -25 | 3 |
Yorum Yap