Son Dakika !
--:--:--

Eren Bülbül ve Uğur Kaymaz’ın anneleri Diyarbakır’da buluştu!

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Kürt meselesinde kalıcı ve onurlu bir barışın inşası için 21-22 Haziran 2025 tarihlerinde Diyarbakır’da “Barışa Giden Yol: Hafıza ve Adalet” başlıklı iki günlük bir konferans düzenliyor. Konferans, çatışmalarda yaşamını yitiren asker, polis ve PKK mensuplarının ailelerini bir araya getirerek toplumsal barışa katkı sunmayı hedefliyor. Konferansın açılışında, Eren Bülbül ve…

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Eren Bülbül ve Uğur Kaymaz’ın anneleri Diyarbakır’da buluştu!

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Kürt meselesinde kalıcı ve onurlu bir barışın inşası için 21-22 Haziran 2025 tarihlerinde Diyarbakır’da “Barışa Giden Yol: Hafıza ve Adalet” başlıklı iki günlük bir konferans düzenliyor. Konferans, çatışmalarda yaşamını yitiren asker, polis ve PKK mensuplarının ailelerini bir araya getirerek toplumsal barışa katkı sunmayı hedefliyor. Konferansın açılışında, Eren Bülbül ve Uğur Kaymaz’ın annelerinin barış çağrısı içeren mesajları okundu.

Konferansın Amacı ve İçeriği

İHD Diyarbakır Şubesi, “Barış ve Demokratik Toplum Süreci” kapsamında düzenlediği bu etkinlikte, çatışmalı süreçte mağduriyet yaşayan ailelerin deneyimlerini paylaşmalarına olanak sağlamayı ve barış için bir yol haritası oluşturmayı amaçlıyor. Konferansın ilk gününde, her iki taraftan ailelerin acıları dinlenirken, ikinci gün sivil toplum örgütleri, akademisyenler ve gazetecilerle birlikte barış sürecine yönelik tartışmalar yürütülecek. Konferansın sonunda bir sonuç bildirgesi kamuoyuyla paylaşılacak.

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, açılış konuşmasında, çatışmalı sürecin her iki tarafında da derin acılar yaşandığını vurgulayarak, “Bu toplantı, birbirimizin acılarına yakından tanıklık etme ve benzerliklerimizi görme fırsatı sunuyor. Barışçıl bir ortama ihtiyacımız var” dedi. Keskin, İHD’nin 1986’dan beri bu tür buluşmaları gerçekleştirmeyi hedeflediğini, ancak çeşitli engellerle karşılaştığını belirtti.

Eren Bülbül ve Uğur Kaymaz’ın Annelerinden Barış Mesajları

Konferansa sağlık sorunları nedeniyle katılamayan Eren Bülbül’ün annesi Ayşe Bülbül ve Uğur Kaymaz’ın annesi Makbule Kaymaz, gönderdikleri mesajlarla barış çağrısında bulundu. Mesajlar, İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin tarafından okundu.

  • Ayşe Bülbül’ün Mesajı: Trabzon’da 2017 yılında PKK ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmada 15 yaşında hayatını kaybeden Eren Bülbül’ün annesi Ayşe Bülbül, mesajında, “Evladımın bedeninden 17 kurşun çıktı. Kaç bayramdır Erensiz geçiriyorum. Başka annelerin evlatlarını kaybetmesine rıza gösteremem. Barışı savunmayayım da ne yapayım?” diyerek barışa olan desteğini ifade etti.
  • Makbule Kaymaz’ın Mesajı: 2004 yılında Diyarbakır’da polis kurşunlarıyla 12 yaşında babasıyla birlikte hayatını kaybeden Uğur Kaymaz’ın annesi Makbule Kaymaz, “Ben bir Kürt annesiyim. Oğlumu daha 12 yaşındayken, babasıyla birlikte 13 kurşunla kaybettim. Bir annenin yaşayabileceği en ağır yükü yıllardır taşıyorum. Artık ne Kürdistan’da ne de Türkiye’nin başka bir yerinde çocuklar öldürülmesin. Barış, hepimize iyi gelecek” sözleriyle barış talebini dile getirdi.

Çatışmalı Sürecin Bilançosu

Konferansta, İHD Eş Genel Başkanı Hüseyin Küçükbalaban, 1991-2024 yılları arasındaki çatışmalı sürecin ağır bilançosunu paylaştı. Küçükbalaban, bu dönemde 36 bin 400 kişinin hayatını kaybettiğini, bunlardan 26 bin 955’inin militan, asker ve polis, 30 bin 500’ünün ise sivil olduğunu belirtti. Ayrıca, 9 bin 454 sivilin öldürüldüğünü ve 2 bin 514 köyün boşaltıldığını aktardı. Küçükbalaban, “Annelerin duygularının aynı olduğunu bir kez daha gördük. Barışın kalıcı olması için geçmişle yüzleşmeliyiz” dedi.

Toplumsal Barış İçin Çağrı

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Ercan Yılmaz, konferansın Kürt meselesinin demokratik çözümüne katkı sunmayı hedeflediğini vurguladı. Yılmaz, “Aynı acıyı yaşayan ancak birbirine yabancılaşmış insanların konuşması, barışın inşası için hayati önem taşıyor. Bu buluşma, umut verici bir adım olacak” dedi. Yılmaz, toplantı sonuçlarının siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşılacağını ve benzer buluşmaların Türkiye’nin diğer bölgelerinde de düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

‘Şiddetsiz İletişim’ gönüllüsü Vivet Alevi ise, yaşanan acılar nedeniyle toplumun bölündüğünü belirterek, “Hikayesini dinlediğimiz insanlarla artık düşman olamıyoruz. Barışın kalıcı olması için bir araya gelmeliyiz” çağrısında bulundu.

Konferansın Önemi

Basına kapalı olarak gerçekleşen konferansa, 30 aile, barış müzakereleri konusunda uzman isimler, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri temsilcileri katıldı. Konferans, Türkiye tarihinde asker ve PKK mensuplarının ailelerini bir araya getiren ilk etkinliklerden biri olma özelliği taşıyor. İHD’nin bu girişimi, Kürt meselesinin barışçıl ve demokratik yollarla çözümüne yönelik umutları artırırken, toplumsal barışın inşasında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Konferans, 22 Haziran 2025 Pazar günü saat 14:30’da sona erecek ve ardından sonuç bildirgesi kamuoyuyla paylaşılacak.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Diyarbakır Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi Hakkında Vahim İddialar
Diyarbakır Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi Hakkında Vahim İddialar
Ergani Öğretmenevi’nde “Hayalet Personel” ve “Kamera Kaydı” İddiaları Çalkalanıyor!
Ergani Öğretmenevi’nde “Hayalet Personel” ve “Kamera Kaydı” İddiaları Çalkalanıyor!
Hüseyin Beyoğlu’nun da Yargılandığı Davada Karar Açıklandı
Hüseyin Beyoğlu’nun da Yargılandığı Davada Karar Açıklandı
İmar Planındaki Servis Yolu Neden Otoparka Dönüştürüldü?”
İmar Planındaki Servis Yolu Neden Otoparka Dönüştürüldü?”
Dicle Üniversitesi’nden “Skolyoz Tanı ve Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar Sempozyumu” Başlıyor
Dicle Üniversitesi’nden “Skolyoz Tanı ve Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar Sempozyumu” Başlıyor
530 YILLIK ASIRLIK VASİYET DİYARBAKIR’DA YENİDEN HAYAT BULDU
530 YILLIK ASIRLIK VASİYET DİYARBAKIR’DA YENİDEN HAYAT BULDU
Ajans News