Son Dakika !
--:--:--

Edebiyatın ve Kültürün Taşıyıcısı: Nezahat Baybaşin Kimdir?

Kürt edebiyatının ve kültürünün güçlü kalemlerinden biri olan Nezahat Baybaşin, eserleri ve toplumsal meselelere bakış açısıyla dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Hem bir yazar hem de bir anne olarak anadilin korunması ve yaşatılması konusundaki kararlılığıyla tanınan Baybaşin, son dönemde özellikle “Terorîst” adlı eseriyle edebiyat dünyasında geniş yankı uyandırdı. Güneydoğu Anadolu’nun köklü ailelerinden birine mensup olan…

2 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Edebiyatın ve Kültürün Taşıyıcısı: Nezahat Baybaşin Kimdir?

Kürt edebiyatının ve kültürünün güçlü kalemlerinden biri olan Nezahat Baybaşin, eserleri ve toplumsal meselelere bakış açısıyla dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Hem bir yazar hem de bir anne olarak anadilin korunması ve yaşatılması konusundaki kararlılığıyla tanınan Baybaşin, son dönemde özellikle “Terorîst” adlı eseriyle edebiyat dünyasında geniş yankı uyandırdı.

Güneydoğu Anadolu’nun köklü ailelerinden birine mensup olan Nezahat Baybaşin, hayatının büyük bir kısmını kültürel değerlerin korunmasına adamış bir isim. Şu an Ankara’da yaşamını sürdüren yazar, üç çocuk annesi olarak modern hayatın içinde geleneksel değerleri ve anadil bilincini harmanlıyor.

Yazın hayatında sadece bir hikaye anlatıcısı değil, aynı zamanda bir hafıza taşıyıcısı olmayı hedefleyen Baybaşin, eserlerinde genellikle kimlik, göç, kadın ve anadil temalarını işliyor. Nezahat Dağteki adıyla da bilinen yazar, edebiyat yolculuğunda her iki ismini de eserlerinin ruhuna göre kullanarak geniş bir okur kitlesine ulaştı.

Sözün Gücü: Kendi Ağzından Yaşam Felsefesi

Nezahat Baybaşin, her fırsatta anadilin bir toplumun “onuru ve namusu” olduğunu vurguluyor. Yazar, yaşam felsefesini ve dile olan bağlılığını şu sözlerle ifade ediyor:

“Çocuklarıma Kürtçe öğretmek mecburiyetindeyim. Sadece ben değil, herkes buna mecbur. Kürt’üm diyen, her şeyden önce diline sahip çıkmalı. Kürt kadınları siyaset ya da ticaretin her alanında olmayabilir belki ama dillerine her daim sahip çıkabilirler. Bu, annelerin en temel sorumluluğudur. Onurlarına sahip çıkar gibi dillerine sahip çıksınlar.”

Evinin kapılarını her zaman anadiline açan Baybaşin, çocuklarına sadece konuşmayı değil, Kürtçe okuma ve yazmayı da kendisi öğreterek örnek bir duruş sergiliyor.

Eserleri ve Edebî Yolculuğu

Nezahat Baybaşin’in kitapları, toplumsal gerçekçilik ile lirik bir anlatımı birleştiriyor. Özellikle Kürt edebiyatında (Kurmanci) önemli bir yer edinen başlıca eserleri şunlardır:

  • Terorîst: Yazarın en çok konuşulan ve masalarda yerini alan eserlerinden biri. Kitapta, dışlanmışlık ve “etiketlenme” üzerinden bir insanın varoluş mücadelesi sorgulanıyor. “Nînim terorîst lê nînim terorîst” (Terörist değilim ama teröristim…) dizeleriyle, kimlik karmaşasına ve barışa olan özleme dikkat çekiyor.
  • Rojava: Bölgenin sosyo-kültürel yapısını ve son yıllardaki toplumsal değişimleri ele alan derinlikli bir çalışma.
  • Pêlav (Ayakkabı): Yaşamın içinden, bazen hüzünlü bazen umut dolu öykülerin yer aldığı bir eser.
  • Xewnê Bide Min (Bana Bir Düş Ver): İnsanın iç dünyasına ve hayallerine dokunan, şiirsel diliyle ön plana çıkan bir kitap.
  • Kalik’ê Serê Salê ve Ewe Ke Bike Ruken: Kültürel motiflerle bezeli diğer önemli çalışmaları.

Bir Direniş Biçimi Olarak Yazmak

Nezahat Baybaşin için yazmak, sadece bir meslek değil, aynı zamanda bir var olma ve direnme biçimi. Peri Yayınları ve Helbest gibi önemli yayınevlerinden çıkan kitaplarıyla, okurlarına sadece birer metin değil, birer tarihsel tanıklık sunuyor.

Haber: Cihat TOPRAK

Yorumlar

  • N
    Nezahat Baybaşin

    Diyarbakır’dan özlemle bir yankı gibi yaşam hikayelerinden sadece biriyim. “Öylece var olmak hikayesi” Hemşerim Cihat Toprak için Saygımla sevgimle

    12 Nisan 2026
  • N
    Nezahat Baybaşin

    Sevgili kardeşim Cihat Toprak için bir önceki yoruma ( adını cihan Torak) Olarak yazmışım ancak Cihat kardeşimin adını düzelmemii Diyarbakırdan beni bilgilendirdiler, Tüm Diyarbakır sevenlerine sevgi ve derin saygılarımla

    12 Nisan 2026

Yorum Yap

Benzer Haberler
İntibah  – Amerika’da Yayımlanan Süryanice Harfli Türkçe İntibah Gazetesi 1909 – 1914
İntibah – Amerika’da Yayımlanan Süryanice Harfli Türkçe İntibah Gazetesi 1909 – 1914
Diyarbakır Şehir Araştırmaları Merkezi’nden Beysanoğlu’na Vefa
Diyarbakır Şehir Araştırmaları Merkezi’nden Beysanoğlu’na Vefa
Edebiyatın ve Kültürün Taşıyıcısı: Nezahat Baybaşin Kimdir?
Edebiyatın ve Kültürün Taşıyıcısı: Nezahat Baybaşin Kimdir?
Hamravat Kültür Evi’nde Bayram Coşkusu: Edebiyat ve Akademi Dünyası Bir Arada
Hamravat Kültür Evi’nde Bayram Coşkusu: Edebiyat ve Akademi Dünyası Bir Arada
Diyarbakır’ın Kalbinde Edebiyat Buluşması: Yazarlar ve Şairler İçkale’de Bayramlaşacak
Diyarbakır’ın Kalbinde Edebiyat Buluşması: Yazarlar ve Şairler İçkale’de Bayramlaşacak
15 Asır Önce de Aynıydık! Alanya’daki Kazıdan “Kıskanan Çatlasın” Mesajı Çıktı
15 Asır Önce de Aynıydık! Alanya’daki Kazıdan “Kıskanan Çatlasın” Mesajı Çıktı
Ajans News