Son Dakika
--:--:--
DÜNYA

Lübnan’da Tarihi Kırılma: Hükümet Hizbullah’ı Yasakladı, Ordu Teyakkuzda!

BEYRUT – Lübnan Bakanlar Kurulu, ülke tarihinin en kritik kararlarından birine imza atarak Hizbullah’ın tüm askeri faaliyetlerini yasakladığını ve örgütün silahsızlandırılması için Lübnan Ordusu’na tam yetki verdiğini duyurdu. Başbakan Nevvaf…

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Lübnan’da Tarihi Kırılma: Hükümet Hizbullah’ı Yasakladı, Ordu Teyakkuzda!

BEYRUT – Lübnan Bakanlar Kurulu, ülke tarihinin en kritik kararlarından birine imza atarak Hizbullah’ın tüm askeri faaliyetlerini yasakladığını ve örgütün silahsızlandırılması için Lübnan Ordusu’na tam yetki verdiğini duyurdu. Başbakan Nevvaf Selam tarafından yapılan açıklama, ülkede “devlet içinde devlet” tartışmalarına son verme girişimi olarak nitelendiriliyor.

Hükümetten Sert Müdahale: “Karar Devlete Aittir”

Başbakanlık ofisinden yapılan resmi açıklamada, Lübnan Anayasası ve Taif Anlaşması’na atıfta bulunularak, ülkede meşru ordu dışında hiçbir silahlı gücün varlığının kabul edilmeyeceği vurgulandı. Kararnamede öne çıkan maddeler şunlar:

  • Askeri Kanat İlga Edildi: Hizbullah’ın askeri yapılanması yasa dışı ilan edildi; örgüte silahlarını 48 saat içinde teslim etmesi çağrısı yapıldı.
  • Orduya Vur Emri: Lübnan Silahlı Kuvvetleri’ne (LAF), silahsızlanmaya direnen unsurlara karşı “gerekli her türlü askeri gücü kullanma” talimatı verildi.
  • Stratejik Noktalar: Başkent Beyrut ve güneydeki stratejik noktalarda ordunun kontrol noktaları artırıldı, Hizbullah’ın lojistik hatları kesilmeye başlandı.

Sahada Sıcak Çatışma Riski

Kararın ardından Lübnan Ordusu’nun Beyrut’un güney mahalleleri (Dahiye) ve Bekaa Vadisi gibi Hizbullah’ın kalesi olarak bilinen bölgelere doğru sevkiyat başlattığı bildiriliyor. Yerel kaynaklar, ordunun bazı kontrol noktalarında Hizbullah militanlarıyla karşı karşıya geldiğini ve gerilimin hat safhada olduğunu aktarıyor.

Hizbullah’tan Yanıt: “Bu Bir İç Savaş Davetiyesidir”

Hizbullah kanadı, hükümetin bu hamlesini “dış güçlerin diktesi” ve “Lübnan’ı iç savaşa sürükleme girişimi” olarak tanımladı. Örgüte yakın isimler, silahlarını teslim etmeyeceklerini ve meşru müdafaa haklarını kullanacaklarını belirterek rest çekti.

Analiz: Lübnan’ı Ne Bekliyor?

Siyasi gözlemciler, bu kararın Lübnan’ı 1975-1990 yılları arasındakine benzer bir iç savaşa sürükleme riski taşıdığı konusunda uyarıyor. Ancak hükümet kanadı, ekonomik çöküş ve bölgesel savaş tehdidi altındaki Lübnan’ın hayatta kalabilmesi için “tek bayrak, tek ordu” ilkesinin kaçınılmaz olduğunu savunuyor.

Yorum Yap

Benzer Haberler

Tümü
Kolombiya’dan Sınır Hattına Kapsamlı Müdahale: “Esparta Harekâtı” Başladı
Kolombiya’dan Sınır Hattına Kapsamlı Müdahale: “Esparta Harekâtı” Başladı
İspanya Ulaştırma Bakanı Oscar Puente, 69 Kişinin Öldüğü Tren Faciasının Ardından İstifa Etti
İspanya Ulaştırma Bakanı Oscar Puente, 69 Kişinin Öldüğü Tren Faciasının Ardından İstifa Etti
ABD Senatosu’na Seçilen İlk Müslüman: Michigan’da Abdul El-Sayed Zaferini İlan Etti
ABD Senatosu’na Seçilen İlk Müslüman: Michigan’da Abdul El-Sayed Zaferini İlan Etti
ABD Ara Seçimlerinde Tarihi Sonuçlar: Demokratlar Meclis ve Senato’yu Geri Aldı
ABD Ara Seçimlerinde Tarihi Sonuçlar: Demokratlar Meclis ve Senato’yu Geri Aldı
Londra’da “Bombacılar” Çetesi Elebaşına Müebbet
Londra’da “Bombacılar” Çetesi Elebaşına Müebbet
ABD’de İdam Girişiminden Sağ Kurtulan Christa Pike: ‘Acı İçinde Uyandım’
ABD’de İdam Girişiminden Sağ Kurtulan Christa Pike: ‘Acı İçinde Uyandım’
© 2026 Ajans News. Tüm Hakları Saklıdır. ajansnews.com.tr üzerinde yayımlanan özel haber, röportaj, analiz, fotoğraf ve video içeriklerinin tüm yayın hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeden ve ilgili habere aktif link verilmeden kopyalanması, dağıtılması veya farklı mecralarda yayımlanması kesinlikle yasaktır. Sitemiz 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi yasasına uygun olarak yayın yapmaktadır. Sitemizde yer alan harici bağlantıların sorumluluğu ilgili kaynaklara aittir.