Kolombiya hükümeti, Venezuela sınır hattında uzun süredir faaliyet gösteren yasa dışı silahlı gruplara karşı geniş çaplı bir askeri operasyon başlattığını duyurdu. “Esparta” adı verilen harekâtın ana hedefini, Ulusal Kurtuluş Ordusu…
Kolombiya hükümeti, Venezuela sınır hattında uzun süredir faaliyet gösteren yasa dışı silahlı gruplara karşı geniş çaplı bir askeri operasyon başlattığını duyurdu. “Esparta” adı verilen harekâtın ana hedefini, Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ve eski Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) bağlantılı muhalif grupların üst düzey yöneticileri oluşturuyor.
Cumhurbaşkanı Abelardo de la Espriella’nın doğrudan talimatıyla başlatılan operasyon, bölgedeki devlet otoritesini tamamen yeniden tesis etmeyi amaçlıyor. Hükümet kaynaklarından alınan bilgilere göre, güvenlik güçlerine silahlı örgüt liderlerinin yakalanması ya da etkisiz hale getirilmesi yönünde kesin emir verildi.
Örgütlerin Finans Kaynakları Hedefte
Harekât yalnızca askeri bir müdahale ile sınırlı kalmıyor; operasyonun çok yönlü stratejisi kapsamında yasa dışı grupların ekonomik altyapısının çökertilmesi de hedefleniyor. Sınır hattı boyunca artırılan askeri denetimler ve istihbarat faaliyetleri ile örgütlerin en büyük gelir kapıları olan uyuşturucu kaçakçılığı, haraç ağları ve adam kaçırma eylemlerinden elde ettikleri kara paranın kesilmesi planlanıyor.
Güvenlik uzmanları, lojistik rotaların ve finansal akışın kesilmesinin, silahlı grupların sınır bölgesindeki hareket kabiliyetini ciddi şekilde sınırlandıracağını belirtiyor.
“Devlet Otoritesi Yeniden Tesis Edilecek”
Cumhurbaşkanı De la Espriella, operasyonun başlamasının ardından yaptığı değerlendirmede, bölge halkının güvenliğinin sağlanması ve yasa dışı yapıların tasfiyesi konusunda kararlı bir tutum sergilediklerinin altını çizdi. Sınır hattında sivil halk üzerinde baskı kurduğu iddia edilen gruplara karşı yürütülen Esparta Harekâtı’nın, hedeflenen bölgeler tamamen güvenli hale gelene kadar aralıksız devam etmesi bekleniyor.
Operasyonun, Kolombiya-Venezuela sınırındaki bölgesel güvenlik dinamiklerini nasıl etkileyeceği ise yakından takip ediliyor.
| # | Takım | O | AV | P |
|---|---|---|---|---|
| 1 | Galatasaray | 10 | +11 | 25 |
| 2 | Amed SFK | 10 | +14 | 23 |
| 3 | Trabzonspor | 10 | +16 | 22 |
| 4 | Beşiktaş | 10 | +8 | 19 |
| 5 | Kasımpaşa | 10 | +4 | 17 |
| 6 | Fenerbahçe | 10 | +14 | 16 |
| 7 | Arca Çorum FK | 10 | +5 | 16 |
| 8 | Kocaelispor | 10 | +2 | 16 |
| 9 | Göztepe | 10 | +4 | 15 |
| 10 | İstanbul Başakşehir FK | 10 | +1 | 14 |
| 11 | Erzurumspor FK | 10 | -6 | 14 |
| 12 | Corendon Alanyaspor | 10 | -7 | 12 |
| 13 | Çaykur Rizespor | 10 | -4 | 11 |
| 14 | Gençlerbirliği | 10 | -6 | 11 |
| 15 | Tümosan Konyaspor | 10 | -7 | 8 |
| 16 | Gaziantep FK | 10 | -8 | 8 |
| 17 | Samsunspor | 10 | -16 | 4 |
| 18 | Eyüpspor | 10 | -25 | 3 |
Yorum Yap