Son Dakika !
--:--:--

Çin, Nükleer Savaşa Hazırlanıyor!

Washington Post’un sızdırdığı istihbarat raporları ve Pentagon verileri, küresel güvenlik dengelerini sarsacak bir gerçeği gün yüzüne çıkardı. Çin, on yıllardır sürdürdüğü “asgari caydırıcılık” politikasını terk ederek, nükleer kapasitesini hızla bir “savaş hazırlığı” seviyesine taşıyor. DIŞ HABERLER – Soğuk Savaş’tan bu yana nükleer silahlanma yarışında üçüncü bir dev resmen sahneye çıktı. ABD merkezli Washington Post gazetesinin…

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Çin, Nükleer Savaşa Hazırlanıyor!

Washington Post’un sızdırdığı istihbarat raporları ve Pentagon verileri, küresel güvenlik dengelerini sarsacak bir gerçeği gün yüzüne çıkardı. Çin, on yıllardır sürdürdüğü “asgari caydırıcılık” politikasını terk ederek, nükleer kapasitesini hızla bir “savaş hazırlığı” seviyesine taşıyor.

DIŞ HABERLER – Soğuk Savaş’tan bu yana nükleer silahlanma yarışında üçüncü bir dev resmen sahneye çıktı. ABD merkezli Washington Post gazetesinin üst düzey yetkililere ve uydu görüntülerine dayandırdığı habere göre; Çin Halk Cumhuriyeti, nükleer stoklarını sadece genişletmekle kalmıyor, aynı zamanda askeri doktrinini nükleer bir çatışmayı aktif olarak yönetebilecek şekilde güncelliyor.

Doktrin Değişikliği: “Tetik Artık Daha Hassas”

Haberin en çarpıcı detaylarından biri, Çin’in “Uyarı Üzerine Fırlatma” (Launch-on-Warning) sistemine geçiş yapması. Uzmanlar, bu adımın nükleer silahların “bekleme” modundan “anlık müdahale” moduna geçirilmesi anlamına geldiğini belirtiyor. Bu sistemle Pekin, düşman füzeleri henüz kendi topraklarına ulaşmadan, uydularından gelen ilk uyarıyla nükleer misilleme başlatma kapasitesine ulaştı.

Çöl Ortasında Yükselen Dev Silolar

Uydu görüntüleri, Çin’in batı eyaletlerinde (Yumen ve Hami bölgelerinde) yüzlerce yeni kıtalararası balistik füze (ICBM) silosunun inşa edildiğini doğruluyor.

  • Hedef 1.500 Savaş Başlığı: Pentagon tahminlerine göre Çin, 2030’ların ortasına kadar nükleer başlık sayısını 1.500’e çıkarmayı hedefliyor.
  • DF-41 Tehdidi: Bu silolara yerleştirilen çok başlık taşıyabilen füzelerin, ABD ana karasındaki herhangi bir noktayı vurma kapasitesine sahip olduğu belirtiliyor.

Neden Şimdi? Stratejik Körlük mü, Hazırlık mı?

Analistlere göre bu hamlenin arkasında üç ana neden yatıyor:

Tayvan Meselesi: Olası bir Tayvan müdahalesinde ABD’nin nükleer üstünlüğünü kullanarak Çin’i caydırmasını engellemek.

Üç Kutuplu Dünya: Rusya ve ABD arasındaki nükleer dengenin bozulmasıyla Çin’in “eşitler arası bir güç” olarak masaya oturma isteği.

Teknolojik Yarış: Hipersonik füzeler ve yapay zeka destekli savunma sistemlerinde geri kalmama arzusu.

    Uzman Görüşü: “Geri Dönüşü Olmayan Bir Eşik”

    Washington Post’a konuşan askeri kaynaklar, Çin’in bu hamlesinin küresel nükleer silahsızlanma çabalarına indirilmiş bir darbe olduğunu savunuyor. 2026 itibarıyla ABD ve Rusya arasındaki nükleer kısıtlama antlaşmalarının (New START gibi) sona ermesiyle birlikte, dünyanın “kontrolsüz bir silahlanma sarmalına” girmesinden endişe ediliyor.

    Editör Notu: Bu gelişme, sadece bir silahlanma yarışı değil; aynı zamanda 21. yüzyılın güç haritasının yeniden çizilmesidir. Pekin, artık sadece “savunma” duvarları örmüyor; rakiplerine karşı “elindeki nükleer kartı her an oynayabileceği” mesajını veriyor.

    Yorum Yap

    Benzer Haberler
    Tahran’dan Hayfa Mesajı: “Düşmanın Gözlerini Kör Ettik, Menzilimiz Artık Daha Net”
    Tahran’dan Hayfa Mesajı: “Düşmanın Gözlerini Kör Ettik, Menzilimiz Artık Daha Net”
    Trump’tan Tahran’a “Açık Kapı” Diplomasisi: “İran ile Görüşebilirim”
    Trump’tan Tahran’a “Açık Kapı” Diplomasisi: “İran ile Görüşebilirim”
    Çin, Nükleer Savaşa Hazırlanıyor!
    Çin, Nükleer Savaşa Hazırlanıyor!
    Erbil Hattında Füze Hareketliliği: İran ‘Vurduk’ Dedi, Yerel Makamlar Dağı İşaret Etti
    Erbil Hattında Füze Hareketliliği: İran ‘Vurduk’ Dedi, Yerel Makamlar Dağı İşaret Etti
    Şam’dan Tarihi Hizbullah Çıkışı: “Silahsızlanma Konusunda Lübnan’ın Yanındayız”
    Şam’dan Tarihi Hizbullah Çıkışı: “Silahsızlanma Konusunda Lübnan’ın Yanındayız”
    İngiltere: BAE Hava Sahası Korumaya Alındı, Üsler ABD’ye Açıldı
    İngiltere: BAE Hava Sahası Korumaya Alındı, Üsler ABD’ye Açıldı
    Ajans News