Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO) genel müdürü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Kariyerime bir sıtma araştırmacısı olarak başlamıştım ve şimdi bu eski, kötü gidişe karşı bir aşıya sahibiz, bu tarihi bir gün” dedi.
Uzun klinik denemelerden sıtma aşısının, Afrika’daki küçük çocuklar arasında sıtma vakalarının %39’unu ve ciddi sıtma vakalarının %29’unu önlediği görüldü.
Ghebreyesus, küresel çapta sıtmayla mücadelede kat edilen ilerlemenin son yıllarda durgunluk gösterdiğini vurgulayarak, “Her sene 200 milyonun üzerinde vaka ve yaklaşık 400 bin kayıp yaşanıyor. Bu ölümlerin üçte ikisini çocuklar oluşturuyor” dedi.
Denemeler 2019’da başladı
Ghebreyesus, yeni tip koronavirüsten (Covid-19) farklı olarak sıtma hastalığı için tek çözümün aşı olmadığını, fakat yeni geliştirilen aşının sıtmayı önlemek için “güçlü yeni bir unsur” olduğunu belirtti.
Faz 3 çalışması 2017’de sonuçlanan RTS,S/AS01 sıtma aşısının pilot uygulaması 2019’da Malavi’de başlamıştı.
7 günlük kuluçka süresi
DSÖ’nün onaylamasının ardından Küresel Aşı ve Aşılama Birliği’nin (GAVI) aşı kullanımını onaylaması ve dozları temin ederek ülkelere dağıtması bekleniyor.
Parazit taşıyan sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan ve ortalama 7 günlük kuluçka süresinin ardından ortaya çıkan sıtma; ateş, titreme, terleme, baş ağrısı, bulantı, kusma, kas ağrısı, halsizlik gibi grip benzeri belirtilerle kendini belli ediyor.
Her yıl 500 bin kişi ölüyor
Ölümcül hastalıkların başında gelen ve her iki dakikada bir çocuğun ölümüne neden olan sıtma, en çok Afrika’da görülüyor.
Sıtma nedeniyle kıta genelinde her yıl ortalama 500 bin kişi hayatını kaybederken ölenlerin yarısını çocuklar oluşturuyor.
Bianet