Diyarbakır’da, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğiyle “Beyin Ölümü Tespiti ve Organ Bağış Sempozyumu” gerçekleştirildi. Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyum, organ bağışının önemi ve beyin ölümü süreçlerine dikkat çekti.

Sempozyumun açılışında konuşan Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu, organ bağışının kişinin hayatta iken serbest iradesiyle, tıbben yaşamı sona erdikten sonra organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi olduğunu belirtti. Organ naklinin ise görevini yapamayan bir organın yerine canlı veya kadavradan alınan sağlam bir organın cerrahi yöntemlerle nakledilmesi işlemi olduğunu ifade eden Pamukçu, “Yasalarımıza göre 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarını bağışlayabilir. Bu, yasayla güvence altına alınmış bir hürriyettir. Her bağış yeni bir hayattır,” dedi.
Pamukçu, sempozyumun tıbbi profesyonellerin organ naklinin mahiyetini ve Türkiye’deki durumu ele alacağı bir platform olduğunu vurgulayarak, Diyarbakır İl Müftü Yardımcısı’nın da konuyu dini açıdan değerlendireceğini belirtti. “Bir insan hayatını kurtarmak bütün dünyaya bedeldir,” diyen Pamukçu, Diyarbakır’ın bölge koordinasyon merkezi olarak böbrek ve karaciğer nakillerini başarıyla gerçekleştirdiğini, yeni dönemde ise kemik iliği nakillerinin de eklendiğini açıkladı. 2024 yılında ilde 43 kornea ve 48 böbrek nakli yapıldığını duyuran Pamukçu, organ naklinde kendi kendine yeter bir bir konuma ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti.
Sempozyumda, Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Hatice Gündüz Mumay, İl Müftü Yardımcısı Mehmet Demir ve Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Türkiye Koordinatörü Doç. Dr. Erkan Ölçücüoğlu da birer konuşma yaptı. Ardından, uzmanlar tarafından çeşitli sunumlar gerçekleştirildi.
Dicle Üniversitesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Murat Sevmiş, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakil Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Nurettin Ay ve Elazığ Fırat Üniversitesi Organ Nakil Merkezi Sorumlusu Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Bozdağ, organ nakil merkezleri hakkında bilgilendirme yaptı. Ayrıca, beyin ölümü tespiti ve donör bakımına ilişkin sunumlar da sempozyumun önemli bir bölümünü oluşturdu. Dicle Üniversitesi Hastanesi’nden Prof. Dr. Mehmet Uğur Çevik “Beyin Ölümü Tespiti ve Tanı Süreci”, Doç. Dr. Faysal Ekici “Beyin Ölümü Tespitinde Radyolojik İncelemeler”, İnönü Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Said Aydoğan “Beyin Ölümü Tespiti ve Donör Bakımı”, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Prof. Dr. Şafak Kaya ise “Beyin Ölümü Tanı Süreci ve Donör Bakımında Enfeksiyon Yönetimi” konularında katılımcıları bilgilendirdi.
Sempozyum, organ bağışının yaygınlaştırılması ve beyin ölümü süreçlerinin daha iyi anlaşılması adına farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.
Haber: Cihat TOPRAK