Son Dakika
--:--:--
MAGAZİN

63. Altın Portakal: Samancılar’dan Basın Özgürlüğü, Saran’dan Adalet Çağrısı

Türkiye’nin en köklü sinema etkinliklerinden biri olan 63. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, geleneksel kortej geçişinin ardından Antalya Spor Salonu’nda düzenlenen törenle kapılarını açtı. 31 Ekim’e kadar devam edecek…

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
63. Altın Portakal: Samancılar’dan Basın Özgürlüğü, Saran’dan Adalet Çağrısı

Türkiye’nin en köklü sinema etkinliklerinden biri olan 63. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, geleneksel kortej geçişinin ardından Antalya Spor Salonu’nda düzenlenen törenle kapılarını açtı. 31 Ekim’e kadar devam edecek olan festivalin açılış gecesinde, usta isimlere onur ve emek ödülleri takdim edilirken; sahneye çıkan sanatçıların basın özgürlüğü, toplumsal adalet ve savaş karşıtlığı üzerine verdikleri mesajlar öne çıktı.

“Özgür Basın Olmadıkça Özgür Ülke Olmaz”

Gecede Onur Ödülü’ne layık görülen usta oyuncu Menderes Samancılar, ödülünü meslektaşı Berkay Ateş’in elinden aldı. Konuşmasında maden işçilerinden depremzedelere, emeklilerden yoksullara kadar toplumun farklı kesimlerinin yaşadığı zorluklara değinen Samancılar, ödülünü basın emekçilerine adadığını duyurdu. Samancılar, “Şu anda ciddi mücadele veren pek çok kesim var ancak bu ödül; başta Murat Ağırel olmak üzere basın emekçilerine. Özgür basın olmadıkça özgür ülke olmaz; yaşasın özgür basın!” ifadelerini kullandı. Ödülü takdim eden Berkay Ateş ise Samancılar’ın sanat hayatı boyunca her zaman ezilenlerin ve hak arayanların sesi olduğunu hatırlattı.

Tilbe Saran’dan Tutuklular İçin Çağrı

Gecenin bir diğer Onur Ödülü ise başarılı oyuncu Tilbe Saran’a verildi. Ödülünü yönetmenler Mehmet Binay ve Caner Alper’den alan Saran, sanatın toplumsal işlevine vurgu yaparak, “Sanat, betonu delip bize selam çakan çiçektir” dedi. Konuşmasında cezaevindeki tutuklulara dikkat çeken Saran, haksız yere hapiste bulunduğunu belirttiği milletvekilleri, gazeteciler, hukukçular, şehir planlamacıları, sinemacılar ve insan hakları aktivistlerinin bir an önce özgürlüklerine kavuşması temennisinde bulundu.

Savaşın Gölgesindeki Sinemacılara Özel Seçki

Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Büşra Özdemir, açılışta yaptığı konuşmada festivalin bu yılki “Daima” sloganının altını çizdi. Özdemir, Antalya’nın sinemaya ve Altın Portakal’a olan bağlılığının geçici olmadığını belirtti. Festival kapsamında “Kökler – Kamera ve Işık” başlıklı özel bir bölüm hazırlandığını aktaran Özdemir; Lübnan, İran, Filistin ve Ukrayna’dan toplam 13 filmin izleyiciyle buluşacağını açıkladı. Özdemir, “Hiçbir savaş sıradan değildir, hiçbir çocuğun ölümü bir haber başlığından ibaret değildir” diyerek savaş koşullarında üretim yapan sinemacıların hikâyelerine odaklanacaklarını ifade etti.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jüri Başkanı Derviş Zaim de törende söz alarak, 1996 yılında Tabutta Rövaşata ile festivalden ödül aldığını anımsattı ve 63 yıllık festival birikimine layık bir değerlendirme süreci yürüteceklerini vurguladı.

Emek Ödülleri ve “Umut” Filmi Hatırası

Festivalin Sinema Emek Ödülleri bu yıl Suzan Kardeş ve Abdurrahman Keskiner’e takdim edildi. Ödülünü yönetmen Ömer Faruk Sorak’tan alan Suzan Kardeş, “Kızım bensiz büyüdü, ben onsuz yaşlandım ama sinema aşkı hiç bitmedi” diyerek sinemanın zorluklarına dikkat çekti ve ödülünü set emekçilerine adadı.

Ödülünü Suna Yıldızoğlu’nun elinden alan 60 yıllık sinema yapımcısı Abdurrahman Keskiner ise Türk sinemasının sansürle mücadele yıllarına değindi. Yılmaz Güney’in Umut filmini yurt dışına çıkardığı için üç yıl boyunca mahkemelerde yargılandığını hatırlatan Keskiner, yeni kuşak sinemacıların uluslararası başarılarından duyduğu gururu ifade etti.

Genç Oyunculara Başarı Ödülü

Genç Başarı Ödülleri’nin sahipleri Leyla Smyrna Cabas ve Cem Yiğit Üzümoğlu oldu. Derviş Zaim’den ödülünü alan Cabas, kadınların ve kız çocuklarının karşılaştığı eşitsizliklere vurgu yaparak, “Umarım bütün genç kızlar hayallerini gerçekleştirme fırsatı bulur ve umarım bir gün bunun için şanslı olmak gerekmez” dedi. Şenay Gürler’den ödülünü alan Cem Yiğit Üzümoğlu ise başarısında emeği geçenlere teşekkür ederek, genç kuşaklara yol açmanın önemine değindi.

Festivalin Sinemaya Katkı Ödülü ise Beşiktaş Kültür Merkezi’ne (BKM) verildi. Kurum adına ödülü alan Ezgi Mola ve Ersin Korkut, BKM çatısı altında bulunmaktan duydukları gururu izleyicilerle paylaştı.

Yorum Yap

Benzer Haberler

Tümü
63. Altın Portakal: Samancılar’dan Basın Özgürlüğü, Saran’dan Adalet Çağrısı
63. Altın Portakal: Samancılar’dan Basın Özgürlüğü, Saran’dan Adalet Çağrısı
Erkan Petekkaya’nın İtirafı ve Kırmızı Oda’nın Unutulmaz Karakteri ‘Delikanlı Sadi'”
Erkan Petekkaya’nın İtirafı ve Kırmızı Oda’nın Unutulmaz Karakteri ‘Delikanlı Sadi'”
Yıldız Tilbe Gazze için 300 bin dolar bağışladı
Yıldız Tilbe Gazze için 300 bin dolar bağışladı
Amed’de Futbolun Ötesine Bakmak: Hafıza, Vefa ve Vicdan
Amed’de Futbolun Ötesine Bakmak: Hafıza, Vefa ve Vicdan
Arabesk Müziğin Acı Kaybı: Güllü Son Yolculuğuna Uğurlanıyor
Arabesk Müziğin Acı Kaybı: Güllü Son Yolculuğuna Uğurlanıyor
1970’li Yılların Unutulmaz Sesi Banu Kırbağ Hayatını Kaybetti
1970’li Yılların Unutulmaz Sesi Banu Kırbağ Hayatını Kaybetti
© 2026 Ajans News. Tüm Hakları Saklıdır. ajansnews.com.tr üzerinde yayımlanan özel haber, röportaj, analiz, fotoğraf ve video içeriklerinin tüm yayın hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeden ve ilgili habere aktif link verilmeden kopyalanması, dağıtılması veya farklı mecralarda yayımlanması kesinlikle yasaktır. Sitemiz 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi yasasına uygun olarak yayın yapmaktadır. Sitemizde yer alan harici bağlantıların sorumluluğu ilgili kaynaklara aittir.