İçişleri Bakanlığı tarafından İstanbul’un Avcılar, Büyükçekmece ve Gaziosmanpaşa ilçeleri ile Adana’nın Ceyhan ve Seyhan ilçelerindeki belediye başkanlarının görevden uzaklaştırıldığı duyuruldu. Bu karar, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen dört ayrı yolsuzluk soruşturması kapsamında alındı. Görevden uzaklaştırılan belediye başkanları, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) üyesi olan Utku Caner Çaykara (Avcılar), Hasan Akgün (Büyükçekmece), Hakan Bahçetepe (Gaziosmanpaşa), Kadir Aydar…
İçişleri Bakanlığı tarafından İstanbul’un Avcılar, Büyükçekmece ve Gaziosmanpaşa ilçeleri ile Adana’nın Ceyhan ve Seyhan ilçelerindeki belediye başkanlarının görevden uzaklaştırıldığı duyuruldu. Bu karar, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen dört ayrı yolsuzluk soruşturması kapsamında alındı. Görevden uzaklaştırılan belediye başkanları, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) üyesi olan Utku Caner Çaykara (Avcılar), Hasan Akgün (Büyükçekmece), Hakan Bahçetepe (Gaziosmanpaşa), Kadir Aydar (Ceyhan) ve Oya Tekin (Seyhan) olarak açıklandı.
Soruşturmanın Detayları
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmalar, “rüşvet alma”, “rüşvet verme”, “icbar suretiyle irtikap” ve “ihaleye fesat karıştırma” gibi ciddi suçlamaları kapsıyor. Soruşturmalar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Beşiktaş, Büyükçekmece, Avcılar, Gaziosmanpaşa, Seyhan ve Ceyhan belediyelerine yönelik iddiaları içeriyor. Operasyonlar, Aziz İhsan Aktaş’ın elebaşı olduğu iddia edilen bir suç örgütüne yönelik soruşturmalarla bağlantılı olarak başlatıldı. Aktaş’ın etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak için verdiği ifadeler, belediye başkanları ve üst düzey yöneticiler hakkında önemli iddiaları ortaya çıkardı.
Soruşturma kapsamında:
Operasyonun Kapsamı ve Tutuklamalar
31 Mayıs 2025 sabahı başlayan operasyonun beşinci dalgasında, toplam 47 kişi hakkında gözaltı kararı verilmiş, 30’dan fazla şüpheli gözaltına alınmış ve 22 kişi tutuklanmıştır. Tutuklananlar arasında eski CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Erdal Celal Aksoy ve İSFALT Genel Müdürü Burak Korzay gibi isimler de bulunuyor. Ayrıca, bazı şüpheliler hakkında adli kontrol kararı uygulanmıştır.
Siyasi Tepkiler ve Protestolar
Operasyonlar, CHP tarafından “siyasi bir kumpas” olarak nitelendirildi. CHP Adana İl Başkanlığı, Seyhan Belediyesi önünde protesto düzenleyerek, operasyonların halkın iradesine ve demokrasiye yönelik bir müdahale olduğunu savundu. CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, operasyonların muhalefet belediyelerini etkisizleştirmeyi ve halkın hizmet almasını engellemeyi hedeflediğini belirtti. Adana’da düzenlenen basın açıklamasında, CHP Adana İl Başkanı Doç. Dr. Anıl Tanburoğlu, operasyonların hukuki değil siyasi bir zeminde yürütüldüğünü ifade etti.
X platformunda da tepkiler yoğun oldu. Birleşik Kamu-İş Sendikası, operasyonları “halkın iradesine müdahale” olarak tanımlarken, bazı kullanıcılar bu durumu “sandıkta kazanamayanların sopayla alma girişimi” olarak yorumladı.
Görevden Uzaklaştırma Kararı
İçişleri Bakanlığı, 5 Haziran 2025 tarihinde yaptığı açıklamada, beş belediye başkanının Anayasa’nın 127’nci maddesi utilization, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 47’nci maddesi gereğince geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırıldığını duyurdu. Bakanlık, kararın İstanbul 8. ve 11. Sulh Ceza Hakimliklerinin 3 Haziran 2025 tarihli tutuklama kararlarına dayandığını belirtti.
Görevden uzaklaştırmalar, belediye meclislerinin yeni başkanları seçmesi sürecini başlatacak. Özellikle Gaziosmanpaşa’da, meclis çoğunluğunun AK Parti ve MHP ittifakında olması nedeniyle, yeni belediye başkanının bu ittifaktan seçilme ihtimali yüksek görünüyor. Bu durum, Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin CHP’den Cumhur İttifakı’na geçmesi anlamına gelebilir.
Soruşturmaların devam ettiği ve yeni gözaltıların olabileceği belirtilirken, kamuoyu ve siyasi partiler süreci yakından takip ediyor. CHP, belediye başkanlarının halkın iradesine dayanarak görev yaptığını ve bu operasyonların siyasi bir baskı aracı olduğunu savunuyor.
VEFADAN HAFIZAYA, HAFIZADAN HAKİKATE: KARAKOLDAKİ KASETTEN DEVLET AKLINA GERÇEK EN İYİ PROPAGANDADIR
SARAYIN GÖLGESİNDE UNUTULAN TÜRK: YEMEN’DEN FİLİSTİN’E, HİLAFETTEN CUMHURİYET’E KANLA YAZILAN HAKİKAT
Suların Altında Kalan Sır: Eğil
TÜRKÇÜLÜK: HAFIZASINI KAYBETMEK İSTEMEYEN BİR MİLLETİN SON SÖZÜ
OTUZ ÜÇ KURŞUN’DAN HASRETİNDEN PRANGALAR ESKİTTIM’E
Yorum Yap