Ajans News Haber

İşsizlik maaşı ve primlere asgari ücret ayarı
162 Okundu
03 Temmuz 2022 - 11:01

İşsizlik ödeneğinin alt sınırı brüt asgari ücretin yüzde 40’ı olurken, üst sınırı ise yüzde 80’i oluyor. Buna göre 2022 yılının ikinci yarısında en düşük işsizlik ödeneği 2 bin 561 lira, en yüksek işsizlik ödeneği 5 bin 123 lira olacak.

Asgari ücretin yüzde 30’luk artışla net 5 bin 500 TL’ye yükseltilmesiyle çalışma hayatını yakından ilgilendiren birçok kalemde de artışlar olacak. Bunların başında işsizlik maaşı geliyor.

Hane içindeki ortalama geliri brüt asgari ücretin üçte birinin üzerinde olan kişiler, sigortalı değillerse kendi primlerini ödeyerek, Genel Sağlık Sigortalısı (GSS) oluyor. Buradaki prim tutarı da brüt asgari ücretin yüzde 3’ü olarak belirleniyor.

Aralık ayında Türk-İş, TİSK ve Çalışma Bakanlığı’nın vardığı mutabakatla tüm ücretlerde asgari ücrete kadar olan kısımlar Gelir Vergisi’nin dışında bırakılmıştı. Asgari ücretin yıl ortasında artırılmasıyla çalışanların vergi muafiyeti tutarı da artırılmış oldu. Böylece çalışanlar, 6 aylık dönemde daha az vergi ödeyecek.

Yılın başında 150 lira olarak saptanan GSS primleri artışla 194 TL’ye çıktı. Otomatik katılımlı bireysel emeklilik sisteminde de en düşük prim oranı arttı. Çalışanların prime esas kazançlarının yüzde 3’ü prim olarak aktarılıyor. Artışla birlikte bu rakam sene sonuna kadar 194 TL olacak. Stajyer ve çıraklara yapılacak ödemelerde de asgari ücret esas alınıyor ve net asgari ücretin yüzde 30’u ödeniyor. Böylece bu ödemeler bin 276 TL’den bin 650 TL’ye çıkacak. Engelli aylıkları da bin 124 TL ile bin 687 TL’ye yükseltildi.

ajansnews

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin

        Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.