EKONOMİNİN SORUNLARI KÜRESEL İFLASLARI HIZLA ARTIYOR
DENEYİMLİ BANKACI/EKONOMİST -METİN TİKEN : EKONOMİNİN YARATTIĞI KÜRESEL İFLASIN HIZLANAN İFLAS İVMESİNİN YARATTIĞI KAYIPLAR 2023-2025 hızla yayılmakta
DENEYİMLİ BANKACI/EKONOMİST -METİN TİKEN yaptığı açıklamada ; Ticari alacak sigortası şirketleri açıkladıkları iflas Raporlarını incelediğimizde ;
Rapora göre küresel ticari iflaslar hızlandı. Bu yıl geçen yıla göre yüzde 6 daha fazla küresel iflas bekleniyor;
2024’te ise artışın yüzde 10’a çıkacağı belirtiliyor. Bir yıl içinde her beş ülkeden üçünde iflaslar pandemi öncesi seviyeye ulaşacak beklentisi içinde olduğu bilgisi paylaşıyorlar.
Buda Ticari alacakları olan sigorta şirketlerinin alacaklarının risk üstü seviyede izlendiğini düşünmemize yol açıyor.Yani Dünyada ve Ülkemizdeki firmaların çoğunun şuan top çevirdiğini düşünmemek eldedeğil .
2024 yılında Sigorta şirketlerin yaptığı açıklamalar Ekonominin yarattığı baskı ile Ticari firmalarda iflaslar artış olacağı düşünmemiz için bizlere sinyal vermekte.
Global ticari alacak sigortası şirketleri 2023’e ilişkin küresel İflas Raporu’nu güncelledi. İkinci kez yayınlanan raporda beklentiler hiç de iç açıcı değil. Raporuna göre, küresel ticari iflasların ivmesi hız kazanmış durumda. Öyle ki 2022’de kaydedilen yüzde 1’lik toparlanmanın ardından bu yıl iflaslar geçen yıla göre yüzde 6 artacak. Rapordaki tahminlere göre 2024’te hız daha da artacak ve iflaslar yüzde 10 daha fazla olacak. Raporda 2024 sonunda her beş ülkeden üçünün pandemi öncesi ticari iflas seviyelerine ulaşacağı da belirtildi.
DÜNYA VE ÜLKEMİZ TİCARİ FİRMALARDA NAKİT ERİYOR, KÂR AZALIYOR
Ticari alacak sigortası şirketleri açıkladıkları Raporları incelediğimizde , küresel ticari iflas ivmesinin hız kazanmasının ardında ŞİRKET GELİRLERİNDEKİ DÜŞÜŞ, FİYATLANDIRMA GÜCÜNÜN AZALMASI ve ZAYIFLAYAN KÜRESEL TALEP YATIYOR. Raporda ayrıca şirket gelirlerindeki düşüşün tüm dünya ticaretindeki bölgelerde geniş bir tabana hızla yayıldığına dikkat çekilmekte
DENEYİMLİ BANKACI/EKONOMİST -METİN TİKEN
Dikkat çekici olan İflas Raporlarında ve ayrıca global ekonomideki bu negatif tablonun, Dünya geneli ve Ülkemizde ekonomideki negatif tablonun DEVAM EDEN YÜKSEK MALİYETLERLE BİRLEŞEREK KÂRLILIĞI AZALTTIĞI VE SONUÇ OLARAK’ DA LİKİDİTE POZİSYONLARININ HIZLA KÖTÜLEŞTİĞİ durumlarda düşünüldüğünde , Ülkemiz Ekonomi si ile ilgili klasik alınan önlemlerin performansının dışında , daha reel performans gösterecek gelişmelerin 2025’ten önce Ülkemiz ekonomisi ile ilgili iyileşmenin beklenmediği düşüncesinde olduğunu belirti.
Ekonomideki bu negatif tablo ile ilgili alınan klasik önlemlerin daha önceki alınan önlemler ile kıyasladığında ,gelişen – değişen dünya ekonomisi düşünüldüğünde bunlar ile entegre olmamış ekonomik güncel olmayan faiz artışları , yeni vergiler , vergi oranlarındaki artırımlar ile alınan önlemlerin ,Dünya ve ülkemiz ekonomisi ile ilgili genel durumlara bakıldığında daha önceki alınan bu önlemler ile kıyaslandığında küresel piyasalardaki benzer alınan önlemler ile benzerliği ile kıyaslandığında ekonomi ile ilgili alınan önlemlerin pek fazla etkisi olmadığı gibi , ülkemiz ekonomisi içinde pek artısı olmayacağı , ekonomi ile ilgili yapılan açıklamalar ise sadece vaatten öte olmayacağına dikkat çekiyor.
Tüm dünya ekonomisinde ve ülkemiz ekonomisinde halen yatırımcıların güven endeksi zayıf seyreltmekte olduğunuda unutmayalım
Ekonomi ile ilgili Dünya geneli 2024 alınacak önlemler ile ilgili yapılanlar ile ilgili piyasa performansının artı ve eksileri ’2025 yılından ÖNCE İYİLEŞME BEKLENMİYOR deniyor.
Açıklanan raporla ilgili ABD’de şirketleri ve Ülkemizdeki şirketlerin hâlâ önemli bir miktarda nakit fazlası bulunduğu bilgisi paylaşılmakta iken buna rağmen yaşanan iflaslara şu açıklamalar dikkat çekiyor : “ANCAK, BU NAKİT BÜYÜK FİRMALARIN ELİNDE VE TEKNOLOJİ, TÜKETİCİ ÜRÜNLERİ GİBİ BELİRLİ SEKTÖRLERDE YOĞUNLAŞ MIŞ DURUMDA. DÜŞÜK EKONOMİK BÜYÜMENİN DAHA UZUN SÜRECEĞİ BU KONJONKTÜRDE ÇOĞU ŞİRKET NAKİT POZİSYONUNU OPERASYONLAR YOLUYLA ARTIRAMIYOR. Sonuç olarak, küresel ticari iflaslarda 2022 yılında görülen yüzde 1’lik artışın, 2023 yılında hızlanarak yüzde 6 ve 2024 yılında biraz daha hızlanarak yüzde 10 olmasını bekliyoruz.”
EKONOMİNİN YARATTIĞI -KÜRESEL İFLASLAR HANGİ SEKTÖRLER DAHA FAZLA RİSKTE SOARARSANIZ
Raporda; En Kırılgan Şirketlerin Yer Aldığı Sektörler Olarak ;KONAKLAMA, ULAŞIM VE TOPTAN/PERAKENDECİLİK HİZMETLERİ GÖSTERDİ. Özellikle konut segmentinde bekleyen işlerin neredeyse tamamlandığı inşaat sektörü başta olmak üzere diğer sektörlerin de net nakit pozisyonları hızla kötüleşen bu sektörlerle aynı yolda olduğuna dikkat çekici durumda olduğunu ifade etti.
EKONOMİNİN YARATTIĞI -KÜRESEL İFLAS ARAŞTIRMALARINA BAKTIĞIMIZDA
“Faiz oranlarının beklenenden daha uzun süre yüksek kalması gayrimenkul ve dayanıklı tüketim malları gibi sektörlerde talebi azaltıyor. Bu durum, Dünya ve ülkemiz genelinde gayrimenkulün yanı sıra kamu hizmetleri ve telekom gibi yüksek borçlu sektörlerde ödeme gücü üzerinde baskının artacağı anlamına geliyor. Dahası, küresel olarak ortalama İşletme Sermayesi Gereksinimi (İSG) şu anda 86 gün gibi rekor bir seviyede ve pandemi öncesi seviyelerin sadece iki gün üzerinde.
Ayrıca dikkat çekici çok önemli bir ayrıntı ise daha yüksek faiz oranları, şirketlerin yapısal olarak daha yüksek işletme sermayesi gereksinimlerini (WCR) finanse etmelerini de daha maliyetli hâle getiriyor. Bu da inşaat, makine ve ulaşım ekipmanları gibi sektörler için risk oluşturuyor.”
EKONOMİNİN YARATTIĞI -KÜRESEL İFLAS Araştırmaları baktığımızda GELİŞMİŞ ÜLKELERDE DAHA HIZLI OLACAĞI GÖRÜŞÜNDE
Sigorta Şirketlerinin açıkladığı Raporda yer alan bilgilere göre 2023 sonunda, ticari iflaslardaki normalleşme çoğu gelişmiş ekonomide tamamlanmış olacak ve ülkelerin yüzde 55’inde iflaslarda çift haneli büyük artışlar görülecek. İlk beşte yüzde 47’lik artış ile ABD, yüzde 36 ile Fransa, yüzde 59 ile Hollanda, yüzde 35 ile Japonya ve yüzde 41’lik artış ile de Güney Kore bulunuyor. Küresel olarak ABD ve Almanya gibi ülkelerin büyük pazarlara dahil olmak üzere, Ülkemiz gibi her beş ülkeden üçünün, 2024 yılı sonuna kadar pandemi öncesi ticari iflas seviyelerine ulaşacağı da raporda yer alıyor. Rapora göre; 2024 yılında iflas rakamlarının istikrara kavuşması için GSYH büyümesinin iki katına çıkması gerekiyor ki bu da 2025’ten önce gerçekleşemez.
DENEYİMLİ BANKACI/EKONOMİST -METİN TİKEN
EKONOMİNİN YARATTIĞI SORUNLAR -KÜRESEL İFLAS ÖNÜMÜZDEKİ ÇEYREKLERDE :Açıklanan raprolardaki veriler ile kıyaslandığında Ticari firmalarda iflasların artmasının mümkün olduğunu söyledi. DİKKAT ÇEKİCİ OLARAK “KÜRESEL OLARAK ALACAK VADESİ ORTALAMASI, FİRMALARIN YÜZDE 47’Sİ İÇİN HALİHAZIRDA 60 GÜNÜN ÜZERİNDE. Ek bir günlük ödeme gecikmesi örnek verirsek küresel piyasalardank ABD’de 100, AB’de 90 ve Çin’de 140 milyar dolarlık bir finansman açığına eşdeğer. Ülkemizde firmaların ,şirketlerin %100 benzeri bir finansman açığını denk geldiğini söyleye biliriz.
2024 yılı gerçekleşen Ekonomik verilere bakıldığında ,Dünya geneli ve ülkemizde geçekleşecek seçimler ile Siyasetçinin siyasi ajandasının ,Siyasi kararların yoğun olduğu bir yıl olacak,global çerçevede hem hane halkı hem de şirketler açısından güven duygusundan dolayı bekle-gör yaklaşımının benimseneceği, büyük alımlardan stratejik yatırımlara kadar önemli ekonomik kararların erteleneceği bir yıl olacağın düşüncesindeyim .
Diğer dikkat çekici bir durum ise ; Bankaların ve finans kurumlarının kredili firmalarının riskin artığı ,risk takip seviyelerinin artığı endişelerininde artığı,Streslerinin artığ ı bir ortamda ,bu durumun yansımasının finans kurumlarının eriyen sermayelerinde ciddi sorunlar yaratıgını unutmayalım .Sermaye erimeleri Dünya Geneli ve Ülkemiz geneli yaşanmakta olup ,finansman ihtiyacına yönelik KOBİ’ler için banka kredilerine ulaşmak çok zor iken, bu durum küçük işletme firmaları,bireysel tüketiciler için de Artan faiz oranlarının yüksek olduğu bir ortamda çok zor hale geldi. Piyasadaki yüksek faiz oranları borcun ödenebilmesi giderek artan bir zorluk haline getiriyor ve ana Para Ödemelerininde benzer şekilde düşmediği Merkez Bankası faiz kararları ile Kredilerin Faiz Artışlarının daha fazla Arttığı ,kredi vadelerin gittikçe kısalmasının yarattığı baskının daha fazla Finansman Açığını Kapatmaya yönelik çabaların yarattığı STRES , KOBİ’lerin önemli bir kısmının zayıf temeller nedeniyle önümüzdeki dört yıl içinde temerrüde düşme riskiyle karşı karşıya olduğunu düşünüyorum. Kobiler ,Finans sektörü Ülkemizin ve Ülkelerin Nakit akışı ve ekonomisi için Çok Önemli Bir Sorun Olabilir” Dedi.
Bu Sorunların Dışında ;DARALAN KAR MARJLARI VE SIKILAŞAN FİNANSMAN KOŞULLARI NEDENİYLE PİYASALAR CİDDİ BİR BASKI ALTINDA. Büyümenin daha uzun süre düşük kalacak olması kırılgan firmalar üzerinde baskı yaratacak ve sektör bazlı kırılganlıkları artıracaktır. Düşük büyüme, kârlılık üzerindeki baskı ve sıkı finansman koşulları, şirketlerin dayanıklılığını ,Stresini ciddi oranda test ediyor. Son 3 yılda çok kırılgan hale gelen şirketlerin dayanıklılığı bu zorluluklar karşısında daha fazla teste tabii olacak” dedi.
Ayrıca finansa erişimindeki zorluklar ,Piyasanın lokomotifi olan ” piyasaya girmeye çalışan yabancı yatırımcınında yatırım ile ilgili GÜVEN algısını zorlamakta olduğunu unutmayalım .
AJANS NEWS YAZARIMIZ SİBER EKONOMİST e ve CİHAT TOPRAK beye, AJANSNEWS okurlarımız için KÜRESEL iflasın etkilerini Deneyimli Bankacı/Ekonomist -Metin Tiken ile farklı bir bakış açısı ile değerlendirdik. teşekkürler.
AJANS NEWS YAZARIMIZ SİBER EKONOMİST’e ve CİHAT TOPRAK bey’e,
AJANSNEWS okurlarımıza teşekkür ederim ;
Saygılarımla .Deneyimli Bankacı/Ekonomist -Metin Tiken