Son Dakika !
--:--:--

​Diyarbakır Artık Surlara Sığmıyor! Nüfus 2,4 Milyonu Aşarak Rekor Kırdı

TÜİK verilerinden derlenen bilgilere göre, Diyarbakır kütüğüne kayıtlı vatandaşların Türkiye genelindeki toplam nüfusu 2 milyon 397 bin kişiye ulaştı. Veriler, Diyarbakırlıların sadece kendi memleketlerinde değil, Türkiye’nin metropol illerinde de önemli bir nüfus ağırlığına sahip olduğunu gösteriyor. Memleket Bağlılığı Yüksek: 1,5 Milyon Kişi Diyarbakır’da Diyarbakır kütüğüne kayıtlı olan vatandaşların büyük bir çoğunluğu halen ata topraklarında ikamet…

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
​Diyarbakır Artık Surlara Sığmıyor! Nüfus 2,4 Milyonu Aşarak Rekor Kırdı

TÜİK verilerinden derlenen bilgilere göre, Diyarbakır kütüğüne kayıtlı vatandaşların Türkiye genelindeki toplam nüfusu 2 milyon 397 bin kişiye ulaştı.

Veriler, Diyarbakırlıların sadece kendi memleketlerinde değil, Türkiye’nin metropol illerinde de önemli bir nüfus ağırlığına sahip olduğunu gösteriyor.

Memleket Bağlılığı Yüksek: 1,5 Milyon Kişi Diyarbakır’da

Diyarbakır kütüğüne kayıtlı olan vatandaşların büyük bir çoğunluğu halen ata topraklarında ikamet etmeye devam ediyor. Toplam nüfusun yaklaşık 1 milyon 529 bini, yaşamını Diyarbakır sınırları içerisinde sürdürüyor. Bu durum, Diyarbakır’ın bölgedeki cazibe merkezi olma özelliğini koruduğunu ve yerleşik nüfus yapısının güçlü olduğunu kanıtlıyor.

Gurbetteki “Diyarbakır”: İstanbul Başta Geliyor

Şehir dışına göç eden Diyarbakırlıların tercih ettiği illerin başında, Türkiye’nin ekonomi ve sanayi kalbi olan İstanbul geliyor.

Diyarbakırlıların en yoğun yaşadığı ilk 3 şehir: İstanbul: 235.525 kişi

İzmir: 88.890 kişi

Adana: 71.522 kişi

Bu rakamlar, İstanbul’daki Diyarbakırlı nüfusunun, pek çok ilin toplam merkez nüfusundan daha fazla olduğunu gösteriyor.

İzmir ve Adana ise iş imkanları ve iklimsel benzerlikler nedeniyle Diyarbakırlıların en çok tercih ettiği diğer duraklar olarak öne çıkıyor.

Sosyo-Ekonomik Yansımalar

Uzmanlar, Diyarbakır kütüğüne kayıtlı yaklaşık 868 bin kişinin memleketi dışında yaşamasını, 1990’lı yıllardan bu yana devam eden ekonomik arayışlar ve eğitim olanaklarına bağlıyor.

Metropollerdeki Diyarbakır nüfusu, hem ticaret hayatında hem de kültürel alanda önemli bir dinamizm oluştururken; gurbetteki vatandaşların memleketleri ile olan bağlarını (bayram ziyaretleri, yatırımlar vb.) güçlü tutması, Diyarbakır ekonomisine de dolaylı katkı sağlamaya devam ediyor.

Not: Bu veriler, kişilerin ikamet ettiği yerden ziyade, nüfus kütüklerinin kayıtlı olduğu ili baz alan “hemşehri” istatistiklerini yansıtmaktadır.

Haber: Cihat TOPRAK

Yorum Yap

Benzer Haberler
Bakan Kurum’dan Site Aidatlarına Neşter: “Keyfi Artış Dönemi Bitiyor”
Bakan Kurum’dan Site Aidatlarına Neşter: “Keyfi Artış Dönemi Bitiyor”
Altın Sahiplerine Kötü Haber: Yastık Altındaki Birikimler Tehlikede mi?
Altın Sahiplerine Kötü Haber: Yastık Altındaki Birikimler Tehlikede mi?
Asgari Ücretli Kuruşunu Sayarken, Milyarlık Borçlar Nasıl Eriyor?
Asgari Ücretli Kuruşunu Sayarken, Milyarlık Borçlar Nasıl Eriyor?
Gıda Enflasyonu Liginde “Zirve” Yarışı: Türkiye Dünya Beşincisi Oldu
Gıda Enflasyonu Liginde “Zirve” Yarışı: Türkiye Dünya Beşincisi Oldu
Bedelli Askerlik Ücreti Belli Oldu!
Bedelli Askerlik Ücreti Belli Oldu!
Zenginlerin 10 Günü, Yoksulların 1 Yılına Bedel!
Zenginlerin 10 Günü, Yoksulların 1 Yılına Bedel!
Ajans News