Türkiye’nin önde gelen market zincirlerinden BİM, Rekabet Kurulu ile yaşadığı gerilimle gündemde. Geçtiğimiz şubat ayında, Rekabet Kurulu’nun yerinde incelemelerini engellediği gerekçesiyle BİM’e 1,3 milyar Türk lirası idari para cezası kesilmişti. Şirket, cezayı “hukuksuz ve hakkaniyetsiz” olarak nitelendirerek karara itiraz etmişti. İtiraz sürecinin sonucu merakla beklenirken, Rekabet Kurulu’ndan yeni bir hamle geldi. Kurum, aralarında BİM’in de bulunduğu bazı market zincirlerine ve tedarikçilere yönelik iki yeni soruşturma başlattığını duyurdu.
BİM’den Kamuoyu Açıklaması
BİM, gelişmeler üzerine Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Rekabet Kurumu tarafından aralarında Şirketimizin de bulunduğu çeşitli perakende şirketleri ve tedarikçilerine yönelik iki soruşturma açıldığı tarafımıza bildirilmiştir. Rekabet Kurumu tarafından soruşturma açılması, soruşturmaya konu teşebbüslerin kanunu ihlal ettikleri, cezai yaptırım ile karşı karşıya kaldıkları veya kalacakları şeklinde yorumlanamayacak olup, konuyla ilgili gelişmeler sermaye piyasası mevzuatına uygun olarak kamuoyu ile paylaşılacaktır.”
Hisselerde Düşüş Yaşandı
Rekabet Kurulu’nun cezası ve yeni soruşturma haberleri, BİM hisselerini olumsuz etkiledi. Haberin yayılmasının ardından BİM hisseleri satıcılı bir seyir izledi. Cuma gününe kıyasla yüzde 4,33’lük düşüşle 530,50 TL seviyesine kadar gerileyen hisseler, şu anda 540 TL’den işlem görüyor ve yüzde 2,34’lük bir kayıp yaşıyor.
Süreç Nasıl İlerleyecek?
BİM’in şubat ayındaki cezaya yaptığı itirazın sonucu henüz netleşmezken, yeni soruşturmaların kapsamı ve olası etkileri piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. Rekabet Kurulu’nun perakende sektöründeki denetimlerini sıkılaştırması, sektördeki diğer oyuncuları da etkileyebilir. BİM ise hukuki süreçte hakkını aramaya devam edeceğini ifade ediyor.