Resmi Gazete’de yayımlanan “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği”nde Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca yeniden değerleme oranının yüzde 43,93 olarak belirlenmesinin ardından bugünden itibaren uygulanacak trafik ceza miktarları da güncellendi.
Buna göre, yetkisi olmadığı halde aracında “çakar” olarak tabir edilen ışıklı veya sesli uyarı işareti veren cihazları mevzuatta izin verilmeyen araçlara takanlara ve kullananlara, ilk seferde 138 bin 172 lira, bir yıl içinde iki ve daha fazla ihlal durumunda ise 276 bin 345 lira ceza kesilecek.
Park ve duraklama yasaklarına, dönüş ve geçme kurallarına, kavşaklarda geçiş hakkına, indirme ve bindirme kurallarına uymayanlar, emniyet kemeri, kask ve koruma gözlüğü kullanmayanlar, trafik kurallarına uymayan yayalar ile araçlardan bir şey atan veya dökenler, araçlarda yüksek seste müzik açanlar, şerit izleme ve değiştirme kurallarına uymayanlar 993 lirayla cezalandırılacak.
Taşıma sınırından fazla yolcu alana 777 lira ceza verilecek. Kara yolu yapısı ve kapasitesi ile trafik güvenliği bakımından tehlikeli olabilecek tarzda yükleme yapana da 2 bin 72 lira ceza uygulanacak.
Yük sınırlarını aşan taşıt işletenlere ve söz konusu yükü gönderenlere 8 bin 463 liradan 51 bin 26 liraya kadar çeşitli oranlarda ceza kesilecek.
Kırmızı ışık ve şerit ihlali yapanlara, araç sürerken cep telefonu kullananlara, sürücü belgesini yanında bulundurmayanlara, araç muayenesini yaptırmayanlara, motorlu bisiklet, motosiklet, bisiklet, elektrikli skuter sürme kurallarına uymayan sürücülere, 2 bin 167 lira ceza uygulanacak.
Ters yönde araç sürene ise 9 bin 267 lira ceza verilecek.
Yetkisiz taşımacılık yapan araçlardan taşımacılık hizmeti alan yolcular, 3 bin 84 lira ceza ödemek zorunda kalacak.
Geçerlilik süresi dolan sürücü belgesiyle ya da yabancı sürücü belgesiyle şartlara aykırı araç kullananlar 3 bin 755 lirayla cezalandırılacak.
Hız sınırlarını yüzde 10’dan yüzde 30’a kadar aşmaya 2 bin 167, yüzde 30’dan yüzde 50’ye kadar aşmaya 4 bin 512, yüzde 50’nin üzerinde aşmaya ise 9 bin 267 lira ceza kesilecek. Aynı yıl içinde 5 kez yüzde 50 üzerinde hız ihlali yapanların sürücü belgesi bir yıl geri alınacak.
Takograf ve taksimetre kullanmayan, muayenede emniyetsiz raporu verilen araçla trafiğe çıkan, yaya veya okul geçitleri ile kavşak giriş ve çıkışlarına yaklaşırken yavaşlamayan ve buralardan geçmek üzere olan yayalara öncelik vermeyenler 4 bin 512 lirayla cezalandırılacak.
Sürücü belgesiz araç kullananlara, belgesi iptal edilenler ile sürücü belgesine el konulduğu halde trafiğe çıkanlara 18 bin 677 lira ceza uygulanacak. Kendi belgesinin sınıfı dışında araç kullanana ise 9 bin 267 lira ceza kesilecek.
Abartılı egzoz kullananlar 9 bin 267 lirayla cezalandırılacak.
Hususi otomobilde 0,50 promil, diğer araçlarda 0,20 promil üzeri alkollü sürücülere, birinci defada 9 bin 267, ikinci defada 11 bin 622, üç ve üçten fazlasında 18 bin 677 lira ceza verilecek.
Uyuşturucu veya uyarıcı madde alarak araç kullananlara 47 bin 842 lira ceza verilecek. Sürücü belgeleri geçici olarak 5 yıl geri alınacak.