Son Dakika
--:--:--
DÜNYA

Kuzey Kore Telefonunda Şaşırtıcı Özellikler: Güney Kore “Kukla Devlet” Oluyor

Kuzey Kore’den kaçırıldığı iddia edilen bir telefona ait özellikler, dünya genelinde büyük yankı uyandırdı. BBC muhabirleri tarafından ele geçirildiği belirtilen bu cihaz, Kuzey Kore rejiminin teknolojik denetim mekanizmalarını gözler önüne…

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Kuzey Kore Telefonunda Şaşırtıcı Özellikler: Güney Kore “Kukla Devlet” Oluyor

Kuzey Kore’den kaçırıldığı iddia edilen bir telefona ait özellikler, dünya genelinde büyük yankı uyandırdı. BBC muhabirleri tarafından ele geçirildiği belirtilen bu cihaz, Kuzey Kore rejiminin teknolojik denetim mekanizmalarını gözler önüne seren çarpıcı detaylar içeriyor. Telefonun, kullanıcıların yazdığı kelimeleri otomatik olarak rejimin ideolojisine uygun şekilde değiştirdiği ve düzenli olarak ekran görüntüleri alarak hükümetle paylaştığı ortaya çıktı.

Telefonun “Akıllı” Sansür Mekanizması

Kuzey Kore’ye ait olduğu belirtilen bu telefon, klavyede yazılan bazı kelimeleri otomatik olarak rejimin onayladığı ifadelerle değiştiriyor. Örneğin, kullanıcılar “Güney Kore” yazmaya çalıştığında, telefon bu ifadeyi anında “Kukla Devlet” (Korece: 남한 – Namhan yerine rejimin kullandığı propaganda terimi) olarak dönüştürüyor. Bu özellik, Kuzey Kore’nin vatandaşlarının bilgiye erişimini sıkı bir şekilde kontrol ettiğini ve rejim karşıtı ifadeleri engellemek için teknolojiyi nasıl kullandığını gösteriyor.

Bu sansür mekanizması, yalnızca Güney Kore ile sınırlı olmayabilir. Uzmanlar, telefonun yasaklı kelimeler listesine sahip olduğunu ve rejim tarafından hassas görülen diğer ifadelerin de benzer şekilde değiştirildiğini öne sürüyor. Bu durum, Kuzey Kore’nin dijital dünyada propaganda ve sansürü sürdürmek için ne kadar ileri gittiğini ortaya koyuyor.

Her 5 Dakikada Bir Ekran Görüntüsü

Telefonun en dikkat çekici özelliklerinden biri, her 5 dakikada bir ekran görüntüsü alarak bunları hükümete göndermesi. Bu özellik, kullanıcıların cihazlarındaki tüm aktivitelerin rejim tarafından izlendiğini gösteriyor. Ele geçirilen telefonda tespit edilen bu sistem, Kuzey Kore’nin vatandaşlarını dijital ortamda dahi sıkı bir gözetim altında tuttuğunu kanıtlıyor.

Uzmanlara göre, bu ekran görüntüleri Kuzey Kore’nin güvenlik birimleri tarafından analiz edilerek rejim karşıtı herhangi bir davranış ya da içerik tespit edilmeye çalışılıyor. Bu, Kuzey Kore’nin yalnızca fiziksel dünyada değil, dijital dünyada da totaliter bir kontrol uyguladığını ortaya koyuyor.

Kuzey Kore’nin Teknolojik Altyapısı ve Telefon Kullanımı

Kuzey Kore’de cep telefonu kullanımı, son yıllarda artış gösterse de, bu cihazlar genellikle devlet tarafından sıkı bir şekilde denetleniyor. Ülkedeki telefonlar, Kuzey Kore’nin kendi geliştirdiği işletim sistemlerini kullanıyor ve internet erişimi yerine yalnızca devlet kontrolündeki intranet ağlarına bağlanabiliyor. Ele geçirilen telefonun, Kuzey Kore’nin yerli üretim cihazlarından biri olduğu düşünülüyor. Bu cihazlar, genellikle sınırlı uygulamalar ve rejimin onayladığı içeriklerle donatılmış durumda.

Kuzey Kore’de yaklaşık 7 milyon kişinin cep telefonu kullandığı tahmin ediliyor, ancak bu cihazlar genellikle temel iletişim ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılıyor. Telefonların çoğunda, rejimin ideolojik mesajlarını yaymak için propaganda içerikleri önceden yüklü geliyor. Ayrıca, vatandaşların yurtdışından içerik indirmesi ya da yabancı ağlara bağlanması neredeyse imkânsız.

Kuzey Kore’nin Gözetim Toplumu

Bu telefonun özellikleri, Kuzey Kore’nin vatandaşlarını izleme ve kontrol etme politikalarının bir yansıması. Ülkede, yalnızca teknolojik cihazlar değil, günlük yaşamın her alanında sıkı bir gözetim mevcut. Devlet, vatandaşların hareketlerini, konuşmalarını ve hatta düşüncelerini kontrol etmek için geniş bir ağ kurmuş durumda. Ele geçirilen telefon, bu sistemin teknolojik boyutunu gözler önüne seriyor.

Kuzey Kore uzmanları, bu tür cihazların rejimin propaganda ve sansür politikalarını desteklemek için özel olarak tasarlandığını belirtiyor. Telefonun ekran görüntülerini düzenli olarak hükümete göndermesi, vatandaşların özel hayatlarının dahi rejim tarafından izlendiğini gösteriyor. Bu durum, Kuzey Kore’nin “dijital diktatörlük” olarak tanımlanmasına neden olan unsurlardan biri.

Uluslararası Tepkiler

Bu gelişme, uluslararası medyada ve insan hakları örgütlerinde geniş yankı buldu. Kuzey Kore’nin vatandaşlarını bu denli sıkı bir şekilde izlemesi, insan hakları ihlalleri tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Uzmanlar, bu tür teknolojilerin yalnızca Kuzey Kore’de değil, diğer otoriter rejimlerde de kullanılabileceğini ve bunun küresel çapta bireysel özgürlükler için bir tehdit oluşturabileceğini ifade ediyor.

BBC’nin haberine göre, telefonun ele geçirilmesi, Kuzey Kore’den kaçan bir kişi aracılığıyla mümkün oldu. Ancak cihazın tam olarak nasıl ve ne zaman kaçırıldığına dair detaylar sınırlı. Bu durum, Kuzey Kore’nin kapalı yapısı nedeniyle bilgiye erişimin ne kadar zor olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.

Kuzey Kore’den kaçırıldığı iddia edilen bu telefon, rejimin teknolojik kontrol ve gözetim mekanizmalarını çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor. “Güney Kore” ifadesini “Kukla Devlet” olarak değiştiren klavye sistemi ve her 5 dakikada bir ekran görüntüsü alarak hükümete gönderen özellik, Kuzey Kore’nin vatandaşlarını dijital dünyada nasıl izlediğini açıkça gösteriyor. Bu olay, Kuzey Kore’nin kapalı rejiminin hem teknolojik hem de ideolojik boyutlarını anlamak için önemli bir örnek teşkil ediyor.

Kuzey Kore’nin teknolojiyi kullanarak vatandaşlarını nasıl kontrol ettiğini anlamak, hem insan hakları savunucuları hem de teknoloji uzmanları için önemli bir tartışma konusu olmaya devam edecek. Bu tür gelişmeler, rejimin kapalı yapısını ve vatandaşları üzerindeki baskıyı anlamak için nadir bir pencere sunuyor.

Yorum Yap

Benzer Haberler

Tümü
Kolombiya’dan Sınır Hattına Kapsamlı Müdahale: “Esparta Harekâtı” Başladı
Kolombiya’dan Sınır Hattına Kapsamlı Müdahale: “Esparta Harekâtı” Başladı
İspanya Ulaştırma Bakanı Oscar Puente, 69 Kişinin Öldüğü Tren Faciasının Ardından İstifa Etti
İspanya Ulaştırma Bakanı Oscar Puente, 69 Kişinin Öldüğü Tren Faciasının Ardından İstifa Etti
ABD Senatosu’na Seçilen İlk Müslüman: Michigan’da Abdul El-Sayed Zaferini İlan Etti
ABD Senatosu’na Seçilen İlk Müslüman: Michigan’da Abdul El-Sayed Zaferini İlan Etti
ABD Ara Seçimlerinde Tarihi Sonuçlar: Demokratlar Meclis ve Senato’yu Geri Aldı
ABD Ara Seçimlerinde Tarihi Sonuçlar: Demokratlar Meclis ve Senato’yu Geri Aldı
Londra’da “Bombacılar” Çetesi Elebaşına Müebbet
Londra’da “Bombacılar” Çetesi Elebaşına Müebbet
ABD’de İdam Girişiminden Sağ Kurtulan Christa Pike: ‘Acı İçinde Uyandım’
ABD’de İdam Girişiminden Sağ Kurtulan Christa Pike: ‘Acı İçinde Uyandım’
© 2026 Ajans News. Tüm Hakları Saklıdır. ajansnews.com.tr üzerinde yayımlanan özel haber, röportaj, analiz, fotoğraf ve video içeriklerinin tüm yayın hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeden ve ilgili habere aktif link verilmeden kopyalanması, dağıtılması veya farklı mecralarda yayımlanması kesinlikle yasaktır. Sitemiz 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi yasasına uygun olarak yayın yapmaktadır. Sitemizde yer alan harici bağlantıların sorumluluğu ilgili kaynaklara aittir.