Dicle Üniversitesi’nde düzenlenen ve farklı ülkelerden sağlık profesyonellerini bir araya getiren “Uluslararası Afetlerde Kültürlerarası Hemşirelik Sempozyumu” başladı. Hemşirelik alanında yaşanan güncel gelişmelerin ele alındığı sempozyumda, afet durumlarında sağlık hizmetlerinin kültürlerarası farkındalıkla sunulmasının önemi vurgulandı.
Açılış programına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Velat Şen, Atatürk Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vahap Özpolat, Kongre Başkanı Doç. Dr. Leyla Zengin Aydın, Genel Sekreter Yardımcısı Hacı Yılmaz, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Sempozyumda konuşmacılar, afet dönemlerinde hemşirelik hizmetlerinin etkin bir şekilde sağlanabilmesi için kültürel farklılıkların göz önünde bulundurulmasının kritik önem taşıdığını belirtti. Çeşitli konularda düzenlenen oturumlarda, afetlerde etkin hemşirelik hizmetlerinin nasıl sunulması gerektiği üzerine bilgiler paylaşılırken, farklı kültürel perspektiflerin sağlık hizmetleri üzerindeki etkileri de ele alındı.
Dicle Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen bu sempozyum, kültürel duyarlılığın artırılması ve global sağlık hizmetleri standardının yükseltilmesi yönünde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Velat Şen, “Bugün burada paylaşılan bilgi ve deneyimler, hemşirelerin afet yönetimi sürecinde kültürel farkındalıklarını artırmalarına ve daha etkili bir şekilde bakım sunmalarına katkı sağlayacaktır. Sempozyumun, kültürlerarası hemşirelik alanında daha kapsamlı bir anlayış geliştirmemize katkı sağlamasını temenni ediyor, katkı sağlayan tüm konuşmacılarımıza ve katılımcılarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Atatürk Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vahap Özpolat, “Afetlerde Kültürlerarası Hemşirelik” başlıklı bu sempozyum, insan hayatında önemli bir role sahip olan hemşirelik mesleğinin, kültürel farklılıkların ön planda olduğu günümüzde nasıl daha etkili bir şekilde icra edilebileceğine dair önemli bir tartışma platformu sunuyor.
Kongre Başkanı Doç. Dr. Leyla Zengin Aydın, “Bugün burada, afetlerin küresel ölçekte sağlık üzerindeki etkileri ve hemşirelik bakımında kültürel duyarlılığın nasıl bir gereklilik olduğu çok yönlü ele alınacaktır.
Dünyada 2023 yılında 399 afet yaşanmış olup afetler 86.473 kişinin ölümüne yol açmış ve 93,1 milyon kişiyi etkilemiştir. Ülkemizde ise 2023 yaşanan depremler nedeniyle 50,783 kişinin ölümüne yol açmış ve yaklaşık 9,2 milyon kişiyi etkilemiştir (Afet Epidemiyolojisi Araştırma Merkezi Centre for Research on the Epidemiology of Disasters (CRED), 2023). Yaşanan afetlerde etkilenme boyutlarına bakıldığına toplumun büyük bir kesiminin etkilendiği ve etkilenen bireylere gerekli hizmetlerin verilmesi önem arz etmektedir” dedi.
Haber: Cihat TOPRAK