Ajans News Haber

Diyarbakır’da Agroekoloji İklim Okulu açılıyor
50 Okundu
17 Aralık 2024 - 15:28

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi,İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında tamamen doğal malzemeden oluşacak Agroekoloji İklim Okulu’nu Diyarbakır’a kazandırıyor. Diyarbakırlı çocukları doğayla buluşturulup ekolojik bilince sahip yaşam becerilerinin kazandırılması hedefleyen okul, bir eğitim ve yaşam alanı olacak şekilde inşa edilecek.

İklim Okulu, tamamen geri dönüşüm ve atık malzemelerden oluşturulmuş yapılarıyla, doğayla uyumlu bir eğitim ve üretim alanı sunacak. Alanda kullanılan kerpiç yapılar, yenilenebilir enerji kaynakları ve su tasarruf sistemleri, doğa dostu bir yaşam pratiğini çocuklara somut örneklerle aktaracak.

Çocuklara iklim değişikliği, doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir yaşam konularında farkındalık kazanmalarının sağlanması amaçlanan okulda; geleneksel üretim yöntemlerini agroekolojik yaklaşımlarla birleştirerek hem bu bilgiyi ve deneyimleri uygulama fırsatları sunmak, hem de bunları kuşaklar boyunca aktarılabilir hale getirip, çocukların doğanın tüm renkleri ve döngüleriyle etkileşimde bulunabilecekleri bir ortam hedefleniyor.

Projeye ilişkin bilgi veren İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Evin Dinar, alanda kullanılan bütün malzemelerin geri dönüşüm malzemesi veya atıkların tekrar değerlendirilerek oluşturulan malzemelerden elde edildiğini vurguladı.

İklim değişikliğinden en çok şehirlerin etkilendiğini kaydeden Dinar, şu bilgileri verdi: “Amacımız bu alanda iklim değişikliği farkındalığı da oluşturmak. Çünkü iklim değişikliğinden en çok etkilenen yerler şehirler. Şehirlerde artık kentleşme, yapılaşma baskıları ve tüketim alışkanlıkları giderek doğadan kopuk bir yaşam şekli haline dönüştü. Bu alanda oluşturacağımız tohum kütüphanesiyle çocuklara, yetişkinlere biyolojik çeşitliliği, Diyarbakır’da yetişen yerel bitkileri tanıtmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda oluşturacağımız seralarda, bostanlarda, meyve bahçelerinde çocuklar hem üretim süreçlerine dahil olacak hem bu bitkilerin tohumdan yeşerene kadar olan süreci öğrenme şansını elde edecekler ve deneyimleyecekler.”

‘Uygulamalı ve yerinde göstermeyi hedefliyoruz’

Alanda çocuklara her şeyi uygulamalı ve yerinde göstermeyi hedeflediklerini belirten Dinar, “Çatılarda güneş enerjisi ile kendi enerjisini üreten yapıları da çocuklara uygulamalı ve yerinde göstermeyi hedefliyoruz. Yine yağmur suyunun tekrar değerlendirilmesini gözlemlemiş olacaklar yağmur suyu toplama depolarıyla. Yine alanda kümes hayvanlarının olduğu boranhanenin olduğu yapılar var. Bu alanlarda da doğayla iç içe bir yaşam şeklinin deneyimleme fırsatı bulurken aynı zamanda atık yönetimi ile ilgili de farkındalıkları olmuş olacak” şeklinde konuştu.

PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.