Son Dakika
--:--:--

Arzakçı, Dicle Vadisi Projesini Açıkladı!

Avrasya Yerel Yönetimler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Güneydoğu Bölge Temsilcisi Abdullah Arzakçı, Diyarbakır için hazırladığı “Dicle Vadisi Taşkın Koruma ve Toplumsal Kalkınma Projesi”nin detaylarını açıkladı. Projenin hayat bulmasıyla birlikte 160 bin kişinin istihdam edileceğini belirten Arzakçı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan ve HDP’den destek aldığını söyledi. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde gazetecilerle kahvaltılı basın toplantısında buluşan…

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Arzakçı, Dicle Vadisi Projesini Açıkladı!

Avrasya Yerel Yönetimler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Güneydoğu Bölge Temsilcisi Abdullah Arzakçı, Diyarbakır için hazırladığı “Dicle Vadisi Taşkın Koruma ve Toplumsal Kalkınma Projesi”nin detaylarını açıkladı.

Projenin hayat bulmasıyla birlikte 160 bin kişinin istihdam edileceğini belirten Arzakçı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan ve HDP’den destek aldığını söyledi.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde gazetecilerle kahvaltılı basın toplantısında buluşan Abdullah Arzakçı, kent ekonomisine ve istihdamına katkı sunmak için 21 yıl önce hazırladığı “Dicle Vadisi Taşkın Koruma ve Toplumsal Kalkınma Projesi”ni günün koşullarına göre revize ettiğini ifade etti.

AVRUPA’DAN 600 MİLYON EURO’LUK DESTEK

İsviçre, Belçika ve Avusturya’nın da aralarında bulunduğu Avrupa’nın 7 ülkesindeki finans kuruluşları ile görüştüğünü ve 600 milyon Euroluk kaynak ayrıldığını ifade eden Arzakçı, “21 yıldır Diyarbakır Dicle Vadisi ile ilgili 15 kişiden oluşan mühendis ekibimizle bir çalışma yürütüyoruz. Eğil ilçemizden başlayan ve Bismil ilçemize uzanan 120 km’lik projemiz, 1adet baraj ve 8 adet gövde ile toplamda 9 adet barajdan oluşmaktadır. Saatte 200 MW’lik enerji üreterek ve 120 km’lik alanda binlerce yıldır boşa akan Dicle Nehri’ni fayfalı haline getirecek projemiz, iki devasa baraj olan 90 MW ve 110 MW kapasiteli Kralkızı ve Dicle Barajı’nın toplamı kadar enerji üretimi yapacaktır” dedi.

“NEHİR ÜZERİNDE 150 ADET BALIK ÇİFTLİĞİ KURULACAK”

Dicle Vadisi Çevre Düzenleme-Taşkın Koruma ve Enerji Üretim Projesi’nde nehir boyu derinliğinin 10 metre, genişliğinin 250 metre, uzunluğunun ise 120 km’yi bulacağını kaydeden Arzakçı, şöyle devam etti:

“Projemizde bulunan Taşkın Koruma Koruma uygulamamızla, Dicle Nehri’nin görsel görüntüsünü bozan ve haşere üreterek insan sağlığını tehdit eden mevcut bataklıkları ekilebilir hale getirerek, bölgemize ve ülkemize yaklaşık 18 milyon metrekare tarım alanı kazandırmış olacağız. 150 adet bin tonluk balık çiftliklerinde yıllık 150 bin ton organik ve çiftlik balık üretimi yapacağız. 36 ay içerisinde tamamlamayı hedeflediğimiz bu projemizde beş bin personel istihdam edeceğiz.”

“20 BİN ADET SERA ÇİFTLİĞİ KURULACAK”

Diyarbakır’da toprağın verimliliğine dikkat çeken Abdullah Arzakçı, tarım sektörünün gelişmesi kenti “Sera ve Organik Ürünler Cenneti”ne dönüştürmeyi hedeflediklerini söyledi. Arzakçı, projeye göre 10 yıl içinde Dicle Nehri kıyı boyuna 20 bin adet sera yapmayı planladıklarını ifade ederek, “Çevre düzenlemesiyle kuruttuğumuz bataklıklardan dolayı kazandığımız 18 milyon metrekarelik tarımsal alana ilaveten, planladığımız yerlerde zirai faaliyetler içerisinde ilk etapta iki bin, totalde 10 yıl içinde rakam 20 bine ulaşacak. Her serada beş kişinin istihdamını öngörüyoruz. Seracılıkta su ve enerji bedava olacak. Her seranın yanına GES kuracağız” diye konuştu.

“KANAL İSTANBUL PROJESİ’NDEN DAHA ÖNEMLİ”

Dicle Vadisi Projesi’nin Kanal İstanbul Projesi’nden daha önemli olduğunu ifade eden Arzakçı, turizm ve yeni yapılaşmayı da içeren projenin 10 yıl içerisinde tamamlanmasının öngörüldüğünü söyledi. Arzakçı, “Dubai ve Moskova’da bu projenin örnekleri var. Diyarbakır, projenin hayat bulmasıyla Dubai’den daha güzel olacak” dedi.

STK’LARA SİTEM, CHP VE HDP’YE TEŞEKKÜR

Arzakçı, projenin yaşam bulması için Diyarbakır’daki oda, meslek örgütleri ve STK’larla görüştüğünü belirterek, “Kentimizin 100 yıllık projesi olan, yüz bini aşkın insanımıza istihdam sağlayacak projemizi tanıtacağımız toplantıya oda  başkanlarımızı, meslek örgütlerimizi davet ettik. Katılacağız dediler ama gelmediler. Demek ki amaçları Diyarbakır’ın menfaati değilmiş. Bu projede siyaset yok. Bölgenin toplumsal kalkınmasını sağlayacak bir projedir. Kim ne yaparsa yapsın biz sonuna kadar halkımız için çaba göstermeye devam edeceğiz. Bizi destekleyenleri biz de sonuna kadar destekleyeceğiz” dedi.

Projeye destek amacıyla Diyarbakır’da AK Parti yöneticileriyle görüştüğünü ancak destek görmediğini ifade eden Arzakçı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na teşekkür etti. Arzakçı, “Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, heyet olarak bizi kabul etti ve projemizi dinledi. Yaşam bulması için projeye destek olacağını söyledi. Aynı zamanda HDP İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan’la görüştük. Onlar da destek vereceklerini söyledi. Kendilerine de teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Musa Anter Katledilişinin 34. Yılında Vurulduğu Sokakta Anıldı
Musa Anter Katledilişinin 34. Yılında Vurulduğu Sokakta Anıldı
Bolu’da Geri Dönüşüm Deposunda Korkutan Yangın: 2 Yaralı
Bolu’da Geri Dönüşüm Deposunda Korkutan Yangın: 2 Yaralı
Dicle Üniversitesi’nde 17 Milyonluk Havuz Vurgunu İddiası ve Kalp Hastanesinde Şantiye Çilesi
Dicle Üniversitesi’nde 17 Milyonluk Havuz Vurgunu İddiası ve Kalp Hastanesinde Şantiye Çilesi
DİYARBAKIR KAYAPINAR’DA 71 DÖNÜMLÜK ARAZİ İÇİN ‘USULSÜZ İHALE’ İDDİASI: SÜREÇ YARGIYA TAŞINDI
DİYARBAKIR KAYAPINAR’DA 71 DÖNÜMLÜK ARAZİ İÇİN ‘USULSÜZ İHALE’ İDDİASI: SÜREÇ YARGIYA TAŞINDI
Diyarbakır Kayapınar’da Arazi Krizi: 45 Yıllık Emeğe Ret, İhaleye Onay!
Diyarbakır Kayapınar’da Arazi Krizi: 45 Yıllık Emeğe Ret, İhaleye Onay!
Diyarbakır Bağlar’da Şafak Baskını: Zehir Tacirine Ağır Darbe, Cephanelik Çıktı!
Diyarbakır Bağlar’da Şafak Baskını: Zehir Tacirine Ağır Darbe, Cephanelik Çıktı!
© 2026 Ajans News. Tüm Hakları Saklıdır. ajansnews.com.tr üzerinde yayımlanan özel haber, röportaj, analiz, fotoğraf ve video içeriklerinin tüm yayın hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeden ve ilgili habere aktif link verilmeden kopyalanması, dağıtılması veya farklı mecralarda yayımlanması kesinlikle yasaktır. Sitemiz 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi yasasına uygun olarak yayın yapmaktadır. Sitemizde yer alan harici bağlantıların sorumluluğu ilgili kaynaklara aittir.