Ajans News Haber

Ekrem İmamoğlu’nun Diploması İptal Edildi
83 Okundu
18 Mart 2025 - 18:18

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun üniversite diplomasının iptal edildiği bildirildi.

Konu, uzun süredir kamuoyunda tartışma konusu olan İmamoğlu’nun Girne Amerikan Üniversitesi’nden İstanbul Üniversitesi’ne yatay geçiş sürecindeki usulsüzlük iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturmanın bir sonucu olarak gündeme geldi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma, İmamoğlu’nun 1990 yılında gerçekleştirdiği yatay geçişin mevzuata aykırı olduğu yönündeki iddialar üzerine yoğunlaşmıştı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hazırlanan bir raporda, İmamoğlu’nun diplomasının sahte olduğu ve geçiş işleminin usulsüzlük içerdiği tespit edilmiş, bu rapor savcılık tarafından soruşturmanın temel dayanağı olarak değerlendirilmişti.

Soruşturma kapsamında İstanbul Üniversitesi’nden de görüş talep edilmiş ve üniversite, YÖK’ün bulguları doğrultusunda inceleme başlatmıştı.Son gelişmelere göre, İstanbul Üniversitesi’nin raporu tamamlayarak İşletme Fakültesi’ne gönderdiği ve fakültenin bu rapor doğrultusunda İmamoğlu’nun diplomasını iptal ettiği belirtiliyor.

Kararın, borsanın kapanış saatinden sonra kamuoyuna duyurulması dikkat çekti. Bu durum, bazı çevreler tarafından “siyasi bir hamle” olarak yorumlanırken, İmamoğlu cephesinden henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

CHP’den Tepki: “Siyasi Operasyon”

CHP kanadından ise karara sert tepki geldi. CHP 28. Dönem İstanbul Milletvekili Avukat Turan Taşkın Özer, daha önce yaptığı açıklamada, “YÖK’ün diploma iptal etme yetkisi yoktur, bu bilgi doğru değildir. Yalan haberler ve manipülasyonlara karşı kamuoyunu uyarıyorum” demişti.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise soruşturmanın ilk aşamalarında, “Bu, İmamoğlu’ndan ne kadar korktuklarını gösteriyor” diyerek süreci siyasi bir operasyon olarak nitelendirmişti.

Diplomanın İptali Ne Anlama Geliyor?

Türkiye’de cumhurbaşkanı adaylığı için üniversite mezuniyeti şartı bulunuyor. İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesi, CHP’nin 23 Mart’ta yapmayı planladığı ön seçimde cumhurbaşkanı adayı olarak göstermeyi planladığı İmamoğlu’nun bu hakkını kaybetmesi anlamına gelebilir.

Ancak belediye başkanlığı için böyle bir şart aranmaması, İmamoğlu’nun mevcut görevine devam edebileceği yönünde yorumlara neden oluyor.Kamuoyunda Tartışma BüyüyorKarar, sosyal medyada ve kamuoyunda geniş yankı buldu. İmamoğlu’nun destekçileri, kararın hukuki değil siyasi olduğunu savunurken, karşıt görüşler ise usulsüzlük iddialarının uzun süredir bilindiğini ve kararın yerinde olduğunu ifade ediyor.

İstanbul Üniversitesi’nin daha önce 2020’de CİMER’e verdiği “İmamoğlu’nun yatay geçişi uygundur” yönündeki rapor ise tartışmaları daha da alevlendirdi.

İmamoğlu’nun avukatları, YÖK raporunu hazırlayanlar hakkında “görevi kötüye kullanma” ve “iftira” suçlamalarıyla suç duyurusunda bulunmuş, sürecin hukuka aykırı olduğunu iddia etmişti. Önümüzdeki günlerde İmamoğlu ve ekibinin karara karşı hukuki yollara başvurması bekleniyor.Bu gelişme, Türkiye siyasetinde yeni bir dönemin kapısını aralayabilir.

PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.