İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, hakkında yürütülen yolsuzluk ve terör soruşturmaları kapsamında bugün tutuklanarak görevinden geçici olarak uzaklaştırıldı.
İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklama ile İmamoğlu’nun görevden alınma süreci kamuoyuyla paylaşıldı.
Ekrem İmamoğlu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan iki ayrı soruşturma çerçevesinde 19 Mart 2025 tarihinde gözaltına alınmıştı. Soruşturmalar, “yolsuzluk” ve “terör örgütleriyle irtibat” iddialarını kapsıyordu.
Bugün sabah saatlerinde Çağlayan Adliyesi’nde hakim karşısına çıkan İmamoğlu hakkında şu kararlar alındı.
İmamoğlu, “ihaleye fesat karıştırma”, “rüşvet”, “kişisel verileri kaydetme” ve “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” gibi suçlamalarla karşı karşıya kaldı.
Sulh Ceza Hakimliği, dosyada yer alan MASAK raporları, tanık beyanları, HTS kayıtları ve kolluk tutanaklarını değerlendirerek “kuvvetli suç şüphesi” bulunduğu gerekçesiyle İmamoğlu’nun tutuklanmasına hükmetti. Mahkeme, ayrıca “kaçma şüphesi” ve “delil karartma ihtimali”ni de tutuklama kararına gerekçe gösterdi.
İmamoğlu, “silahlı terör örgütüne yardım etme” suçlamasıyla da yargı önüne çıktı. Ancak mahkeme, bu suçlamayla ilgili yeterli delil bulunmadığı ve İmamoğlu’nun zaten yolsuzluk dosyasından tutuklu olduğu gerekçesiyle bu konuda tutuklama talebini reddetti.
İmamoğlu, terör soruşturmasından adli kontrol şartı olmaksızın serbest bırakıldı.İmamoğlu, mahkemedeki savunmasında suçlamaları reddederek, “Bu iddialar asılsız ve gerçek dışıdır. Benim için bunları yazanlar meslek şerefini kaybetmiş kişilerdir,” ifadelerini kullandı.
Tutuklama kararının ardından İmamoğlu, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Türkiye bugün büyük bir ihanete uyandı. Milletin iradesini çalanlara karşı hak mücadelesine katılma günüdür,” diyerek halkı demokrasi için sesini yükseltmeye çağırdı.
İçişleri Bakanlığı, İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından Anayasa’nın 127. maddesi ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 47. maddesine dayanarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nı geçici bir tedbir olarak görevinden uzaklaştırdı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Süreç tamamen hukuki çerçevede, bağımsız yargı organları tarafından yürütülmektedir,” denildi.
İmamoğlu’nun görevden uzaklaştırılmasıyla birlikte, İstanbul Valiliği 26 Mart 2025 tarihinde İBB Meclisi’ni toplantıya çağırdı. Belediye Kanunu uyarınca, meclis üyeleri arasından yeni bir başkan vekili seçilecek. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Terör iddiasından tutuklama talebi reddedildiği için İBB’ye kayyum atanması ihtimali ortadan kalktı.
İstanbul’un iradesine sahip çıkacağız,” dedi. Bu gelişme, İBB’nin yönetiminin CHP’li bir isme devredilebileceği yönünde yorumlandı.
İmamoğlu’nun tutuklanması ve görevden uzaklaştırılması, Türkiye genelinde geniş yankı uyandırdı. Saraçhane’de toplanan vatandaşlar, kararı protesto ederken, sosyal medyada da #İmamoğluYalnızDeğildir etiketiyle destek mesajları paylaşıldı.
CHP lideri Özgür Özel, süreci “siyasi bir kumpas” olarak nitelendirirken, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Hukuki değerlendirmelerin siyasi zemine çekilmesi, Hukuk Devleti ilkesine aykırıdır,” diyerek yargı bağımsızlığına vurgu yaptı.
Uluslararası basında da yer bulan gelişme, Fransız Le Monde gazetesi tarafından “Erdoğan’ın en büyük rakibi tutuklandı” başlığıyla duyuruldu.