Son Dakika
--:--:--
GÜNDEM

STK’lardan çağrı: Kürtçe resmi ve eğitim dili olsun

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Dil, Kültür ve Sanat Komisyonu Eş Sözcüleri Cemile Turhallı ve Heval Dilbahar imzalı yapılan açıklamada “tekçi” politikalar nedeniyle birçok ülkenin dil mezarlığına dönüştüğüne…

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
STK’lardan çağrı: Kürtçe resmi ve eğitim dili olsun

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Dil, Kültür ve Sanat Komisyonu Eş Sözcüleri Cemile Turhallı ve Heval Dilbahar imzalı yapılan açıklamada “tekçi” politikalar nedeniyle birçok ülkenin dil mezarlığına dönüştüğüne dikkat çekildi.

“Demokrasi karşıtı ulus devletler, halklar tek dilliliği dayatmışlardır” denilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Elbette Kürtler hiçbir şekilde bu tek dilli politikaların uygulanmasına ve Kürtçenin ortadan kaldırılmasına izin vermediler. Kürt halkı her zaman dilini korumak için mücadele etmiş ve Kürt dilinin unutulmasına hiçbir zaman izin vermemiştir. Kürt halkı, tüm imha politikalarına karşı, kültürü, dili, kimliği için özgürlük talep ederek, ulusal değerlerini korumak ve yüceltmek için mücadele etmiş ve bu mücadeleyi bugün de sürdürmektedir.

Bugün bu ülkede yaşayan milyonlarca Kürt çocuğu anadillerinde eğitim hakkından mahrum bırakılıyor. Oysa bu hak temel ve evrensel bir haktır ve pek çok uluslararası anlaşmayla güvence altına alınmıştır. Zira Türk devleti, imzaladığı küresel anlaşmalara uymadığı için Türk yetkililerin bu tutumu sorunlara ve toplumsal huzursuzluğa yol açıyor. Kürt halkının en meşru ve temel hakları olan kültürel, dilsel ve kimliksel tüm hak ve özgürlükleri yasalarla garanti altına alınana kadar, Kürt halkı yaşamın her alanında özgür kültür, dil ve kimlik mücadelesinde kararlı olacaktır.”

“Talebimizi bugün bir toplumsal çağrı olarak yeniliyoruz”

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) de 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’na dair yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, cumhuriyet tarihi boyunca Kürtçenin yok sayıldığı ifade edildi.

“Kürtçeye yönelik baskı ve inkar politikaları, yasaklar, sansürler ve engellemelerle sistematik olarak sürdü. Kürt diline yönelik inkar ve düşmanlık politikaları, tarihin her anında siyasi elitler tarafından bir devlet politikası olarak ikinci yüzyıla ulaştı. Anadilde eğitimin reddi bu inkar anlayışının en belirgin tezahürüdür. Bu konsept aynı zamanda Kürt kimliğine ve halkların kimliğine karşı bir düşmanlığın da göstergesidir” denildi.

“Anadilini konuşmak ve öğrenmek temel bir haktır” ifadesinin yer aldığı açıklamada, “Bu haklı talebimizi bugün bir toplumsal çağrı olarak yineliyoruz. Kendi anadillerimizle yaşadığımız bir geleceği inşa etmek için bu mücadelenin giderek dünyanın her kıtasına yayılması gerekiyor. Bu umutla bir kez daha 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’nı kutluyor, yediden yetmişe herkesi diline ve geleceğine sahip çıkmaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.

“Herkes anadilini özgürce kullanmalı”

İnsan Hakları Derneği (İHD), yaptığı açıklamada, Kürtçenin resmi bir statüsünün olması gerektiğini vurguladı.

Kürtçeye dönük engellerin kaldırılması gerektiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bizler, herkesin anadilini özgürce kullanma ve anadilinde eğitim görme hakkına sahip olması gerektiğini savunuyor; bu hakların önündeki tüm engellerin kaldırılması için mücadele edeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz. Kürt Dil Bayramı’nı kutluyoruz.”

Yorum Yap

Benzer Haberler

Tümü
Manisa’da Anne ve Kardeş Cinayeti
Manisa’da Anne ve Kardeş Cinayeti
Afyonkarahisar’da 8 kişiyi öldüren saldırganın ilk ifadesi ortaya çıktı
Afyonkarahisar’da 8 kişiyi öldüren saldırganın ilk ifadesi ortaya çıktı
Esnafı Tehdit Eden Çeteye Darbe: İstanbul Merkezli 3 İlde Eş Zamanlı Baskın
Esnafı Tehdit Eden Çeteye Darbe: İstanbul Merkezli 3 İlde Eş Zamanlı Baskın
34 İlde Göçmen Kaçakçılığı Operasyonu: 63 Tutuklama
34 İlde Göçmen Kaçakçılığı Operasyonu: 63 Tutuklama
Afyonkarahisar’da 8 Kişinin Öldüğü Katliamın Ayrıntıları Belli Oldu
Afyonkarahisar’da 8 Kişinin Öldüğü Katliamın Ayrıntıları Belli Oldu
Eski Bakan Fatma Betül Sayan Kaya Fon Soruşturmasında Tutuklandı
Eski Bakan Fatma Betül Sayan Kaya Fon Soruşturmasında Tutuklandı
© 2026 Ajans News. Tüm Hakları Saklıdır. ajansnews.com.tr üzerinde yayımlanan özel haber, röportaj, analiz, fotoğraf ve video içeriklerinin tüm yayın hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeden ve ilgili habere aktif link verilmeden kopyalanması, dağıtılması veya farklı mecralarda yayımlanması kesinlikle yasaktır. Sitemiz 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi yasasına uygun olarak yayın yapmaktadır. Sitemizde yer alan harici bağlantıların sorumluluğu ilgili kaynaklara aittir.