Türkiye’nin finans piyasaları, tarihin en büyük yasal incelemelerinden biriyle sarsılıyor. Tam 187 milyar 653 milyon liralık şüpheli kâr iddialarının ardından yargı mekanizması düğmeye bastı. Üç ayrı yatırım fonu üzerinden astronomik…
Türkiye’nin finans piyasaları, tarihin en büyük yasal incelemelerinden biriyle sarsılıyor. Tam 187 milyar 653 milyon liralık şüpheli kâr iddialarının ardından yargı mekanizması düğmeye bastı. Üç ayrı yatırım fonu üzerinden astronomik düzeyde haksız kazanç sağladığı tespit edilen 141 gerçek kişi ve 73 şirketin hesaplarına anında bloke konuldu. Yurt dışı çıkış yasaklarının devrede olduğu operasyonda, şüphelilerin gayrimenkullerinden dijital cüzdanlarına kadar tüm varlık dökümleri mercek altına alındı.
Soruşturmanın merkez üssünde TERA, Pusula ve Hedef fonları bulunuyor. Kayıtlara geçen rakamlar, finansal manipülasyonun boyutunu gözler önüne seriyor:
Özellikle eylül ayının ortalarında bu fonlardan toplu ve ani nakit çıkışı yapan 214 kişi ve kurum, soruşturmayı yürüten makamların ana hedefini oluşturuyor.
İnceleme dosyasına sızan ilk bilgiler, finansal ağın çok tanıdık isimlere kadar uzandığını gösteriyor. Şarkıcı Mustafa Sandal’ın eşi Melis Sütşurup Sandal, tek bir fon üzerinden sağladığı 2 milyar 355 milyon liralık kâr ile dikkatleri üzerine çeken en çarpıcı isimlerden biri oldu. Yıl içinde fon hesaplarından 15 milyar liranın üzerinde çıkış yaptığı belirtilen Sandal’ın, hesaplarına el konulduğu an içeride yalnızca 249 milyon lirasının bulunduğu tespit edildi.
Listenin siyaset ayağında ise eski bakanlardan Fatma Betül Sayan Kaya ve eşinin hamleleri konuşuluyor. Borsadaki spesifik hisseler üzerinden akılalmaz katlar yakalayarak 2 milyar 200 milyon lira civarında kâr elde eden ikilinin, soruşturmanın duyulmasıyla birlikte bu devasa kazancın büyük bir kısmını iade ettiği belirtiliyor.
Operasyon hesaplara bloke koymakla sınırlı kalmadı. MASAK, fonlardan nakde çevrilen milyarlarca liranın nihai varış noktasını bulmak için devrede. Paranın paravan şirketlere veya sınır ötesi hesaplara aktarılıp aktarılmadığı kuruşu kuruşuna inceleniyor.
Diğer taraftan, haksız kâr sağlayanların parayı geri ödemesi için özel hesaplar devreye sokuldu ve şimdiden milyarlarca liralık iade akışı başladı. Ancak hukuki otoriteler net: Parayı iade etmek dosyayı kapatmıyor. Zararın telafi edilmesi hukuken sadece “etkin pişmanlık” kapsamında bir ceza indirimi sağlayabilir. Finansal analiz raporlarının tamamlanmasıyla birlikte her an yeni bir gözaltı dalgasının başlaması bekleniyor.
| # | Takım | O | AV | P |
|---|---|---|---|---|
| 1 | Galatasaray | 7 | +5 | 16 |
| 2 | Amed SFK | 7 | +8 | 14 |
| 3 | Fenerbahçe | 7 | +13 | 13 |
| 4 | Trabzonspor | 7 | +11 | 13 |
| 5 | Beşiktaş | 6 | +7 | 12 |
| 6 | Kocaelispor | 6 | +3 | 12 |
| 7 | Corendon Alanyaspor | 7 | +2 | 12 |
| 8 | Kasımpaşa | 7 | 0 | 10 |
| 9 | Çaykur Rizespor | 7 | -2 | 10 |
| 10 | Gaziantep FK | 6 | 0 | 8 |
| 11 | Gençlerbirliği | 7 | -8 | 8 |
| 12 | Erzurumspor FK | 7 | -8 | 8 |
| 13 | Arca Çorum FK | 6 | +1 | 7 |
| 14 | İstanbul Başakşehir FK | 6 | -1 | 7 |
| 15 | Tümosan Konyaspor | 6 | -4 | 4 |
| 16 | Samsunspor | 7 | -9 | 4 |
| 17 | Göztepe | 6 | -4 | 3 |
| 18 | Eyüpspor | 6 | -14 | 3 |
Yorum Yap