Son Dakika
--:--:--
SİYASET

Bahçeli’den “Cumhurbaşkanı Yardımcıları Kürt ve Alevi Kökenli Olsun” Önerisi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, birkaç ay önce partisinin milletvekilleriyle yaptığı kapalı toplantıda “Cumhurbaşkanının iki yardımcısı olsun; biri Kürt, diğeri Alevi kökenli olsun” şeklinde bir öneride bulunduğu…

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Bahçeli’den “Cumhurbaşkanı Yardımcıları Kürt ve Alevi Kökenli Olsun” Önerisi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, birkaç ay önce partisinin milletvekilleriyle yaptığı kapalı toplantıda “Cumhurbaşkanının iki yardımcısı olsun; biri Kürt, diğeri Alevi kökenli olsun” şeklinde bir öneride bulunduğu iddia edildi. Gazeteci İsmail Saymaz’ın aktardığı bu ifadeler, Türkiye’nin siyasi gündemine damgasını vurdu.

Bahçeli’nin “Milli Bütünlük” Vurgulu Önerisi

Çeşitli medya organlarında yer alan haberlere göre, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin bu öneriyi “kardeşliği pekiştirmek” ve “milli bütünlüğü güçlendirmek” amacıyla dile getirdiği belirtiliyor .

Bahçeli’nin toplantıda yaptığı konuşmada, Kürtler ve Alevilerin bürokrasiden dışlanamayacağını vurgulamak için bu ifadeleri kullandığı öne sürülüyor. MHP liderinin, “Cumhurbaşkanının iki yardımcısı olsun, bir Kürt, diğeri Alevi olsun” sözleriyle Türkiye’nin farklı etnik ve inanç gruplarını yönetimde temsil etme niyetini ortaya koyduğu yorumları yapılıyor .

Bahçeli’nin Geçmiş Açıklamalarıyla Paralellik

Bu öneri, Bahçeli’nin son yıllardaki söylemleriyle de uyum gösteriyor. MHP lideri, üç yıl önce yaptığı bir konuşmada “Cemevleri ibadethanedir, bize düşen saygı duymak ve destekleyici tavır almaktır” demişti .

Ayrıca Bahçeli, Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde kendi parasıyla satın aldığı bir araziyi Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu’na hibe ederek burada bir cemevi ve külliye inşa ettirmişti. Bu proje, Bahçeli’nin Alevi vatandaşlara yönelik hassasiyetinin somut örneklerinden biri olarak gösteriliyor .

Kürt-Türk İlişkilerine Dair Net Mesaj

Bahçeli’nin etnik kökenler arası uyuma yönelik vurguları sadece Alevilerle sınırlı değil. MHP lideri, geçtiğimiz Ekim ayında Ankara’da katıldığı Ziya Gökalp Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada Kürt-Türk ilişkilerine dair dikkat çeken açıklamalarda bulunmuştu:

“Kürtleri sevmeyen bir Türk varsa, Türk değildir; Türkleri sevmeyen bir Kürt varsa, Kürt değildir. Türklerin ve Kürtlerin birbirini sevmesi, her iki taraf için hem dini hem de siyasi bir farzdır” ifadelerini kullanan Bahçeli, iki halkın ortak düşman ve ortak tehlike karşısında bulunduklarını belirtmişti .

MHP’den Gazeteci Saymaz Hakkında Suç Duyurusu

İlginç bir şekilde, Bahçeli’nin bu açıklamalarını aktaran gazeteci İsmail Saymaz hakkında MHP tarafından daha önce suç duyurusunda bulunulduğu görülüyor. MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, Kasım 2024’te yaptığı açıklamada, “Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz ile beraber ilgili yayınların gerçekleştirildiği medya kuruluşları hakkında da Milliyetçi Hareket Partisi olarak suç duyurusunda bulunuyoruz” demişti .

Özdemir, bu suç duyurusunun gerekçesini “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli hakkında dezenformasyon yapmak” olarak açıklamıştı .

Siyasi Analiz: Bahçeli’nin “Kapsayıcılık” Stratejisi

Siyaset uzmanları, Bahçeli’nin bu son açıklamalarını MHP’nin son yıllarda izlediği “kapsayıcı milliyetçilik” stratejisinin bir parçası olarak değerlendiriyor. Özellikle Alevi vatandaşlara yönelik bu tür yaklaşımların, partinin geleneksel tabanının ötesinde bir kitleye ulaşma çabası olarak okunabileceği belirtiliyor .

Bahçeli’nin bu önerisinin pratikte nasıl karşılık bulacağı ve Cumhurbaşkanlığı sisteminde böyle bir değişikliğin gündeme gelip gelmeyeceği ise şimdilik belirsizliğini koruyor. Ancak bu açıklamaların, Türkiye’nin çokkültürlü yapısına dair tartışmaları yeniden alevlendireceği kesin görünüyor.

Haberlerimizi Google’da Takip EdinGelişmelerden anında haberdar olun.Google’da tercih edilen kaynak olarak ekleyin

Yorum Yap

Benzer Haberler

Tümü
Erdoğan’dan 800 Milyar Dolarlık Fon Krizi ve Çözüm Süreci Açıklaması: “Taviz Yok”
Erdoğan’dan 800 Milyar Dolarlık Fon Krizi ve Çözüm Süreci Açıklaması: “Taviz Yok”
DEM Parti Eş Genel Başkanı Hatimoğulları: “Arkadaşlarımız Yasadışı Şekilde İçeride Tutuluyor”
DEM Parti Eş Genel Başkanı Hatimoğulları: “Arkadaşlarımız Yasadışı Şekilde İçeride Tutuluyor”
Bahçeli:İmralı Sözünü Tuttu,PKK Lağvedilmiştir
Bahçeli:İmralı Sözünü Tuttu,PKK Lağvedilmiştir
AK Parti Genel Başkanvekili Ala: “Terörsüz Türkiye ve Bölge Süreci Sorunsuz İlerliyor”
AK Parti Genel Başkanvekili Ala: “Terörsüz Türkiye ve Bölge Süreci Sorunsuz İlerliyor”
“Öcalan Yıllardır Aynı Yerde”: Kemal Burkay’dan Süreç ve DEM Parti Çıkışı
“Öcalan Yıllardır Aynı Yerde”: Kemal Burkay’dan Süreç ve DEM Parti Çıkışı
Sancar: “Öcalan İmralı’da Yeni Yere Geçti, Süreç Hızlanmalı”
Sancar: “Öcalan İmralı’da Yeni Yere Geçti, Süreç Hızlanmalı”
© 2026 Ajans News. Tüm Hakları Saklıdır. ajansnews.com.tr üzerinde yayımlanan özel haber, röportaj, analiz, fotoğraf ve video içeriklerinin tüm yayın hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeden ve ilgili habere aktif link verilmeden kopyalanması, dağıtılması veya farklı mecralarda yayımlanması kesinlikle yasaktır. Sitemiz 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi yasasına uygun olarak yayın yapmaktadır. Sitemizde yer alan harici bağlantıların sorumluluğu ilgili kaynaklara aittir.