Son Dakika
--:--:--
GÜNDEM

R4+E3 Zirvesi İstanbul’da Tamamlandı: Gündem Körfez, Ukrayna ve Ateşkes

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İstanbul’da düzenlenen ve bölgesel ile küresel krizlerin masaya yatırıldığı R4+E3 Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından kritik açıklamalarda bulundu. Türkiye, Mısır, Pakistan ve Suudi Arabistan’ın (R4) yanı sıra…

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
R4+E3 Zirvesi İstanbul’da Tamamlandı: Gündem Körfez, Ukrayna ve Ateşkes

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İstanbul’da düzenlenen ve bölgesel ile küresel krizlerin masaya yatırıldığı R4+E3 Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından kritik açıklamalarda bulundu. Türkiye, Mısır, Pakistan ve Suudi Arabistan’ın (R4) yanı sıra İngiltere, Almanya, Fransa (E3) ve İtalya’nın da katılımıyla gerçekleşen zirvede; Körfez ve Ukrayna’daki çatışmaların durdurulması, İsrail’in bölgedeki istikrarsızlaştırıcı rolü ve diplomatik çözümün tek yol olduğu vurgulandı.

“İran’a Yönelik Askeri Müdahale Çözüm Değil”

Basın toplantısında bölgesel tırmanış risklerine dikkat çeken Bakan Fidan, masadaki tüm ülkelerin savaşın daha fazla yayılmasını istemediği konusunda net bir mutabakata vardığını belirtti. Özellikle İran’a yönelik olası bir askeri saldırının bölgedeki çatışmaları geri dönülemez şekilde yaygınlaştıracağı uyarısında bulunan Fidan, “İran’a yapılacak askeri bir müdahale hiçbir şekilde çözüm değil. Bunu şu anda hiç kimse onaylamıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantıya katılan sekiz ülkenin, diyalog ve diplomasiyi tercih etmenin en doğru yol olduğu konusunda güçlü bir fikir birliği sağladığı ve bu ortak duruşun tüm taraflara aynı şekilde iletilmesi kararı alındığı açıklandı.

Hürmüz Boğazı ve Suudi Arabistan Vurgusu

Zirvenin bir diğer önemli gündem maddesi, küresel ticaret ve enerji sevkiyatı için kritik öneme sahip olan Hürmüz Boğazı’ndaki durum oldu. Bölgedeki gerilimin küresel piyasalara olan negatif etkisinin artık ortadan kalkması gerektiğini belirten Fidan, boğazın bir an önce ticarete açılması ve Suudi Arabistan’a yönelik saldırıların derhal durması gerektiğinin altını çizdi.

Ortak Mesaj: “Diplomasi Tek Yol”

Hem Körfez bölgesinde hem de Ukrayna’da acil bir ateşkes sağlanması gerektiği yönündeki ortak iradeyi kamuoyuyla paylaşan Fidan, Türkiye’nin krizlerin başından bu yana savunduğu “diplomasinin en iyi yol olduğu” tezinin, masadaki Avrupalı ve bölge ülkeleri tarafından da güçlü bir şekilde paylaşıldığını ve savunulduğunu kaydetti.

İstanbul’daki bu temaslar, bölge ülkeleri ile Avrupa ülkelerinin Orta Doğu ve Doğu Avrupa’daki sıcak çatışma risklerine karşı ortak bir diplomatik zemin inşa etme çabası olarak kayıtlara geçti.

Yorum Yap

Benzer Haberler

Tümü
R4+E3 Zirvesi İstanbul’da Tamamlandı: Gündem Körfez, Ukrayna ve Ateşkes
R4+E3 Zirvesi İstanbul’da Tamamlandı: Gündem Körfez, Ukrayna ve Ateşkes
Interpol’ün Aradığı Eski Moğol Futbolcu Odbayar Odgonbat Sarıyer’de Yakalandı
Interpol’ün Aradığı Eski Moğol Futbolcu Odbayar Odgonbat Sarıyer’de Yakalandı
“Daltonlar” Suç Örgütü Davasında Ara Karar: 21 Sanık Tahliye Edildi
“Daltonlar” Suç Örgütü Davasında Ara Karar: 21 Sanık Tahliye Edildi
Eski Türkiye Sigorta Genel Müdürü Taha Çakmak Fon Soruşturmasında Yeniden Gözaltında
Eski Türkiye Sigorta Genel Müdürü Taha Çakmak Fon Soruşturmasında Yeniden Gözaltında
Silahlı Saldırıya Uğrayan Eşref Kemal Saral,Özür Diledi!
Silahlı Saldırıya Uğrayan Eşref Kemal Saral,Özür Diledi!
Ankara’da Kara Para Operasyonu: 650 Milyon Liralık Mal Varlığına İnceleme
Ankara’da Kara Para Operasyonu: 650 Milyon Liralık Mal Varlığına İnceleme
© 2026 Ajans News. Tüm Hakları Saklıdır. ajansnews.com.tr üzerinde yayımlanan özel haber, röportaj, analiz, fotoğraf ve video içeriklerinin tüm yayın hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeden ve ilgili habere aktif link verilmeden kopyalanması, dağıtılması veya farklı mecralarda yayımlanması kesinlikle yasaktır. Sitemiz 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi yasasına uygun olarak yayın yapmaktadır. Sitemizde yer alan harici bağlantıların sorumluluğu ilgili kaynaklara aittir.