PKK, Türkiye sınırları içerisindeki tüm silahlı unsurlarını geri çektiğini ve Zap ile Metina bölgelerindeki mevzilerini tamamen boşalttığını ilan etti. Yapılan açıklamada, Türkiye’ye yönelik silahlı çatışma döneminin fiilen sona erdiği belirtilirken,…
PKK, Türkiye sınırları içerisindeki tüm silahlı unsurlarını geri çektiğini ve Zap ile Metina bölgelerindeki mevzilerini tamamen boşalttığını ilan etti. Yapılan açıklamada, Türkiye’ye yönelik silahlı çatışma döneminin fiilen sona erdiği belirtilirken, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne kavuşması için “hiçbir engelin kalmadığı” savunuldu.
“Hareket Yönetimi” imzasıyla paylaşılan metin, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 23 Ekim 2024’teki çıkışıyla başlayan sürecin geldiği son noktayı özetliyor. Öcalan’ın 27 Şubat 2025’teki mesajının ardından çatışmasızlık kararı alan PKK, 5-7 Mayıs 2025 tarihlerindeki 12. Kongre’de Türkiye’ye karşı silahlı mücadelenin sonlandırılması kararını resmiyete döktüğünü hatırlattı.
11 Temmuz 2025’te KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Besê Hozat ve beraberindeki grubun silah yakma eylemi, sürecin sembolik kırılma noktası olarak gösterildi. Ekim 2025’te ise Türkiye sınırlarından çekilen grupların “demokratik siyasal mücadele” vurgusu yapması, yeni dönemin yol haritasını netleştirmişti.
Son iki yıldır Türkiye içerisinde herhangi bir sıcak temasın yaşanmadığına dikkat çekilen açıklamada, iktidarın süreci yavaşlatmasına gerekçe gösterilmemesi adına kritik bir adım atıldığı belirtildi. Sınır içinde çatışma riski yaratmayan son unsurların da birkaç gün önce tamamen geri çekildiği bildirildi.
Sınır ötesindeki duruma da değinilen metinde, “Türkiye’nin bir tehdit olarak görmemesi açısından Zap’ın batısındaki Metina’da yer alan 4 savaş tüneli ve mevziler de aynı günlerde boşaltıldı. Özcesi, demokratik siyasal mücadele stratejimizin gerekleri tümüyle yerine getirilmiştir” ifadeleri kullanıldı.
Ankara’nın atacağı yasal adımlara odaklanan açıklamada, TBMM bünyesinde oluşturulan komisyonun rapor hazırlamasına rağmen AK Parti hükümetinin çerçeve yasa sonrası somut adımlar atmadığı iddia edildi. Çözüm sürecinin ideolojik altyapısının “Demokratik Toplum Manifestosu” ile çizildiği hatırlatılırken, taahhütlere rağmen gazeteciler ve sivil toplumla görüşmelerin gerçekleşmediği öne sürüldü.
İmralı ile DEM Parti heyeti arasında yapılan tek görüşme dışında Öcalan üzerindeki tecritin sürdüğü belirtilen açıklamada, “Rêber Apo’nun özgürlüğü ve özgürlük yasaları konusunda adım atmanın önünde hiçbir engel ve gerekçe kalmamıştır” denildi. Kürt sorununun iç politikaya veya günlük seçim gündemlerine kurban edilmemesi gerektiği vurgulanarak, hükümete süreci geciktirmeden yasal zeminde ilerletme çağrısı yapıldı.
| # | Takım | O | AV | P |
|---|---|---|---|---|
| 1 | Galatasaray | 7 | +5 | 16 |
| 2 | Amed SFK | 7 | +8 | 14 |
| 3 | Fenerbahçe | 7 | +13 | 13 |
| 4 | Trabzonspor | 7 | +11 | 13 |
| 5 | Beşiktaş | 6 | +7 | 12 |
| 6 | Kocaelispor | 6 | +3 | 12 |
| 7 | Corendon Alanyaspor | 7 | +2 | 12 |
| 8 | Kasımpaşa | 7 | 0 | 10 |
| 9 | Çaykur Rizespor | 7 | -2 | 10 |
| 10 | Gaziantep FK | 6 | 0 | 8 |
| 11 | Gençlerbirliği | 7 | -8 | 8 |
| 12 | Erzurumspor FK | 7 | -8 | 8 |
| 13 | Arca Çorum FK | 6 | +1 | 7 |
| 14 | İstanbul Başakşehir FK | 6 | -1 | 7 |
| 15 | Tümosan Konyaspor | 6 | -4 | 4 |
| 16 | Samsunspor | 7 | -9 | 4 |
| 17 | Göztepe | 6 | -4 | 3 |
| 18 | Eyüpspor | 6 | -14 | 3 |
Yorum Yap