Son Dakika !
--:--:--

Türkiye’de Erken Seçim ve Çözüm Süreci Tartışmaları

T24 yazarı Cansu Çamlıbel’in, siyaset bilimci ve yazar Mümtaz’er Türköne ile gerçekleştirdiği röportaj, Türkiye’nin siyasi gündemine bomba gibi düştü. Türköne’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çözüm süreci ve erken seçim konusundaki olası hamlelerine dair çarpıcı öngörüleri, Ankara’da geniş yankı uyandırdı. Röportajda Türköne, Erdoğan’ın çözüm sürecini baltalayacağını ve Bahçeli’nin bu nedenle…

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Türkiye’de Erken Seçim ve Çözüm Süreci Tartışmaları

T24 yazarı Cansu Çamlıbel’in, siyaset bilimci ve yazar Mümtaz’er Türköne ile gerçekleştirdiği röportaj, Türkiye’nin siyasi gündemine bomba gibi düştü. Türköne’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çözüm süreci ve erken seçim konusundaki olası hamlelerine dair çarpıcı öngörüleri, Ankara’da geniş yankı uyandırdı. Röportajda Türköne, Erdoğan’ın çözüm sürecini baltalayacağını ve Bahçeli’nin bu nedenle Türkiye’yi erken seçime götüreceğini iddia etti. MHP’nin sessizliği ve eski AK Parti Milletvekili Şamil Tayyar’ın açıklamaları ise tartışmayı daha da alevlendirdi.

Türköne’nin İddiaları: Çözüm Süreci ve Erken Seçim

Mümtaz’er Türköne, T24’te yayımlanan röportajında, AK Parti, MHP ve DEM Parti’nin yürüttüğü çözüm sürecine dair çarpıcı öngörülerde bulundu. Türköne’ye göre, Erdoğan, çözüm sürecinin hukuka dönüşü zorunlu kılması nedeniyle bu süreci engellemeye çalışacak. Hukuka dönüşün kendi hegemonik gücünü sınırlayacağını düşünen Erdoğan’ın, süreci “tırpanlayarak” sona erdirmeye çalışacağını savunan Türköne, şu ifadeleri kullandı:

“Erdoğan çözüm sürecini baltalayacak, yani çözüm sürecinin gelişmesini engelleyecek. Bahçeli de bunun üzerine Türkiye’yi erken seçime götürecek. Çünkü hukuka dönmeden sürecin başarı şansı yok.”

Türköne, Bahçeli’nin çözüm sürecine olan bağlılığının altını çizerek, MHP liderinin bu süreci tamamlamak için erken seçimi bir zorunluluk olarak görebileceğini belirtti. Ayrıca, Bahçeli’nin, CHP’nin iktidara gelmesi durumunda hukukun kendiliğinden geri gelebileceği düşüncesiyle, gerekirse CHP’nin önünü açabileceğini öne sürdü. Türköne’nin bu iddiaları, 2025 yılı bitmeden erken seçimin gerçekleşebileceği senaryosunu gündeme taşıdı.

MHP’nin Sessizliği ve Şamil Tayyar’ın Tepkisi

Türköne’nin açıklamalarına MHP ve Bahçeli’den henüz resmi bir yanıt gelmedi. Bu sessizlik, siyasi kulislerde farklı yorumlara yol açtı. Eski AK Parti Milletvekili Şamil Tayyar, X hesabından yaptığı paylaşımda, MHP’nin sessizliğini eleştirerek, “Cevabı bulunması gereken soru şu: Ortada fitne mi görüş ayrılığı mı var?” diye sordu.

Tayyar, TGRT Haber’de katıldığı canlı yayında ise daha çarpıcı bir çıkış yaptı. Türköne’nin röportajını değerlendiren Tayyar, “Bugün yaptığım temaslardan bir şeylerin yolunda gitmediğini öğrendim” diyerek, Erdoğan ile Bahçeli’nin yakın zamanda bir araya geleceğine dair kulis bilgisi paylaştı. Tayyar, bu buluşmanın, Cumhur İttifakı’ndaki olası bir görüş ayrılığını netleştirebileceğini ima etti.

Tayyar, Türköne’nin açıklamalarının “yorumdan öte, Bahçeli adına hüküm cümleleri gibi” olduğunu belirterek, MHP’nin bu iddialara itiraz etmemesinin “izaha muhtaç” olduğunu vurguladı. Türköne’nin Bahçeli’ye yakınlığı ve geçmişte MHP liderinin danışmanlığını yapmış olması, bu açıklamaların parti içindeki bazı kesimlerin görüşlerini yansıtabileceği ihtimalini güçlendirdi.

Bahçeli’den Yanıt Bekleniyor

Türköne’nin erken seçim öngörüleri, medyada ve siyasi çevrelerde yoğun bir tartışma başlattı. Halk TV’de konuşan gazeteci İsmail Küçükkaya, Bahçeli’nin bu iddialara yanıt olarak bugün (22 Nisan 2025) bir yazılı açıklama yapmasının beklendiğini aktardı. Küçükkaya, Türköne’nin açıklamalarının “gün boyu televizyonlarda tartışıldığını” ve Bahçeli’nin bu konuda net bir tavır sergileyebileceğini belirtti.

Çözüm Süreci ve Hukuka Dönüş Tartışmaları

Türköne’nin röportajında vurguladığı “hukuka dönüş” meselesi, çözüm sürecinin başarısı için kritik bir unsur olarak öne çıktı. Türköne, Erdoğan’ın, hukuka dönüşün kendi siyasi gücünü zayıflatacağından korktuğu için çözüm sürecine mesafeli yaklaştığını savundu. Bu durum, Bahçeli’nin çözüm sürecine olan kararlılığıyla çeliştiği için erken seçim ihtimalini güçlendiriyor.

Gazeteci Barış Terkoğlu, Türköne’nin açıklamalarının MHP içindeki bazı isimlerin sesi olabileceğini öne sürdü. Terkoğlu, Türköne’nin MHP ile tarihsel bağlarına dikkat çekerek, bu iddiaların parti içindeki bir kesimin görüşlerini yansıtabileceğini ifade etti.

Siyasi Kulislerdeki Yankılar

Türköne’nin röportajı, sadece MHP ve AK Parti arasındaki dinamikleri değil, muhalefetin erken seçim taleplerini de yeniden gündeme getirdi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, daha önce yaptığı açıklamalarda erken seçimin “milletin hakemliği” olarak her sorunun çözümü olabileceğini vurgulamıştı. Nisan 2025’te yayımlanan Area Araştırma anketine göre, halkın %54,5’i erken seçimi destekliyor.

Öte yandan, Erdoğan’ın erken seçime sıcak bakmadığı biliniyor. Şubat 2025’te Özel’in erken seçim çağrısına yanıt olarak Erdoğan, “Erken seçim gündemimizde değil” demişti. Ancak Türköne’nin iddiaları ve Bahçeli’nin olası bir erken seçim hamlesi, Erdoğan’ın bu tutumunu yeniden değerlendirmesine yol açabilir.

Belirsizlik ve Beklenti

Mümtaz’er Türköne’nin T24’teki röportajı, Türkiye’nin siyasi atmosferini hareketlendirdi. Erdoğan ve Bahçeli arasındaki ilişki, çözüm sürecinin geleceği ve erken seçim ihtimali, önümüzdeki günlerde Ankara’nın en sıcak gündem maddeleri olmaya devam edecek. Bahçeli’nin beklenen açıklaması ve Erdoğan-Bahçeli görüşmesi, bu tartışmalara yön verebilir. Şamil Tayyar’ın “fitne mi, görüş ayrılığı mı?” sorusu ise henüz yanıt bekliyor.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Abdullah Gül’den AK Parti’ye 25. Yıl Çağrısı: “Kuruluş Vizyonuna Dönülürse Türkiye Kazanır”
Abdullah Gül’den AK Parti’ye 25. Yıl Çağrısı: “Kuruluş Vizyonuna Dönülürse Türkiye Kazanır”
DEM Parti İmralı Heyetinden Edirne Cezaevi’ne Kritik Ziyaret
DEM Parti İmralı Heyetinden Edirne Cezaevi’ne Kritik Ziyaret
DEM-Parti’li Belediye Başkanı AK Parti’ye Katıldı
DEM-Parti’li Belediye Başkanı AK Parti’ye Katıldı
81 İl Valisine “Barış Süreci” Talimatı: Ankara’da Üst Düzey Koordinasyon Toplantısı
81 İl Valisine “Barış Süreci” Talimatı: Ankara’da Üst Düzey Koordinasyon Toplantısı
Adalet Bakanı Akın Gürlek’ten ‘Terörsüz Türkiye’ Açıklaması: 12 Maddelik Kanun Teklifi TBMM’de
Adalet Bakanı Akın Gürlek’ten ‘Terörsüz Türkiye’ Açıklaması: 12 Maddelik Kanun Teklifi TBMM’de
Milli Güvenlik Kurulu Toplandı: “Terörsüz Türkiye ve Bölge” Vurgusu
Milli Güvenlik Kurulu Toplandı: “Terörsüz Türkiye ve Bölge” Vurgusu
Ajans News